Volledig scherm
© Filmstill

Fans Penoza 4 moeten rekening houden met dood sleutelfiguren

De getergde Carmen van Walraven krijgt het opnieuw voor haar kiezen in het vierde seizoen van de succesvolle tv-serie Penoza, dat in september begint. 'Ik vind het een vrij donker seizoen', verklapt actrice Monic Hendrickx.

Moord, verraad en een heleboel drugs: Penoza houdt Nederland al drie seizoenen in de klem. En nu komt er dan eindelijk seizoen 4. Monic Hendrickx geeft al sinds 2010 gestalte aan de koelbloedige weduwe uit de Amsterdamse onderwereld.

Tijdens een presentatie dinsdag in Amsterdam verklapte ze alvast dat we ons sowieso moeten voorbereiden op de dood van meerdere sleutelfiguren. Seizoen drie van de Nederlandse hitserie was al bijzonder heftig. Onder meer door de ontvoering van Carmens kinderen, het gewelddadige verraad van de kale boef Berry (Loek Peters) en Carmen zelf die zwaar gewond raakte door een buikschot. ,,En daar moet je dan overheen hè, zodat je toch een soort overtreffende trap van het voorafgaande krijgt," zegt Hendrickx. Volgens haar is dat gelukt. ,,Want het idee van deze serie, een moeder die gevangen zit in deze criminele wereld, is in principe onuitputtelijk."

Er worden drie nieuwkomers geïntroduceerd in het nieuwe seizoen, dat op zondag 13 september van start gaat op NPO 3.

Coma
Barry Atsma speelt een revalidatiearts, die Carmen er weer bovenop moet helpen nadat ze een lange periode in coma heeft gelegen. Jacob Derwig kruipt in de huid van een gevreesde crimineel en John Leddy, bekend van Zeg 'ns Aaa, speelt diens vader.

Derwig hoefde van regisseur en scenarioschrijver Diederik van Rooijen geen casting te doen, vertelt hij desgevraagd. ,,Diederik zocht een echte bad guy en belde mij,'' aldus de acteur, die al eens eerder een keiharde gangster neerzette in de film Lek uit 2000. ,,Leuk, om weer eens zo'n slechterik te spelen."

Of er een vijfde seizoen komt, is nog een groot raadsel. Zelfs de cast heeft nog geen enkel idee. ,,Misschien wel, misschien niet. Ik weet van niks,'' zegt Hendrickx. Derwig: ,,Wij weten ook niet wie de beslissingen nemen, dat is voor ons zo onduidelijk."

Dat de avonturen van Carmen tot nu toe bij velen in de smaak vallen, merkt Hendrickx niet alleen aan de hand van de kijkcijfers, maar ook aan de reacties op straat.

Gouden Kalf
De dramaserie heeft haar, naast een vierde Gouden Kalf, ook een hoop nieuwe fans opgeleverd. ,,Opvallend veel Turkse, Marokkaanse en Surinaamse. Ik word regelmatig nageroepen op straat. Zo ongeveer." Schreeuwend doet ze een imitatie: ,,Hé! Carmen! Je bent een goeie moeder, je bent echt goed man!'' Of juist heel zachtjes, in de supermarkt: ,,Psst, Carmen, goed bezig.''