Volledig scherm
Jelle Brandt Corstius (links) en tv-producent Gijs van Dam. © ANP (fotomontage)

Gijs van Dam: Brandt Corstius heeft mijn leven vernietigd

Tv-producent Gijs van Dam merkt dat mensen hem een jaar na de aantijging van Jelle Brandt Corstius niet als verkrachter zien. Dat stelde hij donderdagavond in Pauw.

De twee mannen hadden vijftien jaar geleden een onenightstand; Brandt Corstius stelde een jaar geleden in een artikel in Trouw dat hij die nacht seks tegen zijn wil zou hebben gehad. Hoewel de naam van Van Dam niet genoemd werd in het artikel, was uit de omschrijving wel op te maken dat het om de tv-producent ging met wie Brandt Corstius had samengewerkt.

Van Dam is een Artikel 12-procedure tegen Brandt Corstius begonnen. Hij heeft begin oktober het gerechtshof gevraagd te onderzoeken of het Openbaar Ministerie de presentator toch moet vervolgen voor smaad en laster. ,,Wij hebben gegronde redenen om te stellen dat smaad en laster bewezen is’’, stelt Van Dam. ,,Dat begon al op het moment dat hij bij Trouw mijn naam noemde. De krant heeft niets gecheckt, heeft het verhaal op de voorpagina gegooid. Mijn leven is letterlijk vernietigd.’’

Wederzijdse seks

Hij verwijt Brandt Corstius dat hij niet gewoon naar de politie is gestapt als hij het gevoel had dat de seks niet met wederzijdse instemming was geweest. ,,Er is een jaar van mij afgepakt’’, stelt Van Dam. ,,Het was geen #MeToo, het was gelijkwaardige seks tussen twee jongens van gelijke leeftijd in een gelijke verhouding.’’

Brandt Corstius meldde woensdag af te zien van een rechtszaak omdat hij zijn doel zou hebben bereikt.

Van Dam klaagde Brandt Corstius eerder aan voor smaad. Maar op 19 juli werd bekendgemaakt dat zowel in zijn zaak als in de zaak die Brandt Corstius tegen Van Dam had aangespannen, niet tot vervolging werd overgegaan. In beide zaken was er te weinig bewijs.

  1. Bijna 5000 mensen bellen over eenzaamheid na uitzending Omroep Max

    Bijna 5000 mensen bellen over eenzaam­heid na uitzending Omroep Max

    De live-uitzending van Een tegen Eenzaamheid, woensdag bij Omroep Max, heeft een flinke impact gehad. Bijna 5000 mensen besloten in anderhalf uur tijd de telefoon te pakken en te bellen naar het belpanel. Het was zelfs zo druk dat niet iedereen erdoor kwam en contact kreeg. De gesprekken zorgden voor heftige, ontroerende en soms ook hoopvolle verhalen, zo vertelt Dorine Kettenes van de Luisterlijn. ,,Een man belde op dat hij wel een maatje wilde zijn.”

Poll

Welk tv-programma moet de Gouden Televizier-Ring 2019 winnen?

Welk tv-programma moet de Gouden Televizier-Ring 2019 winnen?

  • Expeditie Robinson (15%)
  • Chateau Meiland (55%)
  • Beste Zangers (31%)
72810 stemmen