Volledig scherm

Google weigert anti-islamfilm van YouTube te halen

Google heeft een verzoek van het Witte Huis om een omstreden anti-islamfilm van YouTube te halen naast zich neer gelegd. In tal van landen in het Midden-Oosten braken de afgelopen dagen ongeregeldheden uit naar aanleiding van de film, Innocence of Muslims, waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt.

Het Witte Huis had Google, eigenaar van YouTube, vrijdag gevraagd na te gaan of de film de gebruikersvoorwaarden overtreedt. YouTube heeft aangegeven dat de video duidelijk aan de richtlijnen voldoet en daarom beschikbaar blijft.

Al-Qaida
In Libië en Egypte heeft Google de film inmiddels wel geblokkeerd vanwege de 'zeer gevoelige situatie' daar. Bij protesten in Libië kwamen de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens en drie andere Amerikanen om. De FBI onderzoekt of het om een gecoördineerde aanval van Al-Qaida ging.

Ook in India en Indonesië is de video geblokkeerd omdat die de daar geldende wetten zou overtreden. YouTube gaf vrijdag aan dat de video in de overige landen beschikbaar blijft.

Inmiddels heeft ook Maleisië Google gevraagd de toegang tot de film te blokkeren. Minister van informatie Rais Yatim zei 'explosieve commotie en vergeldingsacties' te vrezen.

poll

Van mij mag de Televizier-Ring naar

  • Zondag met Lubach (52%)
  • Expeditie Robinson (19%)
  • Beste Zangers (30%)
55856 stemmen

poll

Welke halve finale kijk jij vanavond?

  • Eurovisie Songfestival (11%)
  • Olympique Lyon - Ajax (49%)
  • Geen van beiden (40%)
14599 stemmen