Volledig scherm
Iris Kroes na haar overwinning. © anp

'Harpenmeisje' Iris Kroes wint The Voice of Holland nipt

Met gemiddeld 3,3 miljoen kijkers per uitzending is ook de tweede editie van The Voice of Holland weer een succes te noemen. De talentenjacht werd gisteravond afgesloten met een zinderende finaleshow, die Iris Kroes heeft aangewezen als winnaar. De 18-jarige kandidaat uit het team van Marco Borsato liet Chris Hordijk, Erwin Nyhoff en Paul Turner achter zich. Met de winst is Iris uitgegroeid van het 'harpenmeisje' uit Friesland tot de eerste vrouwelijke winnaar van The Voice.

Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
De 'spijker op spijker-outfit' van Chris was volgens Humberto Tan een gemiste kans. © RTL
Volledig scherm
Paul op het podium met Taio Cruz. © RTL
Volledig scherm
Chris na het optreden met zijn zusje Lisa Lois. © RTL
Volledig scherm
Erwin en Angela Groothuizen, vlak voordat bekend wordt dat hij de show mag verlaten. © RTL
Volledig scherm
© RTL

De liefdesbaby van Mika en de betoverende stem van Birdy
Erwin opent samen met Gavin DeGraw de laatste liveshow. In 'I'm in Love with a Girl' krijgt Erwin, zonder gitaar, de kans flink uit te halen. 'Deze avond is een slotstuk in een competitie die de kandidaten niet hadden kunnen halen zonder hun coaches', begint presentator Martijn Krabbé. 'Als het echt om de Voice ging zou Erwin toch moeten winnen', twittert Cornald Maas.

Angela Groothuizen ontvangt van Winston Gerschtanowitz een grote bos rode rozen, als 'mama van de talenten', nu ze als jurylid niet zal terugkeren.

'Mister Paul Turner', ook wel de liefdesbaby van Mika en Freddie Mercury genoemd, start zijn hysterische optreden met een flinke groep dansers. Zijn oneindige energie knalt van de buis, maar zijn stem laat te wensen over. 'Thunder in My Heart' eindigt Paul op zijn rug, gedragen door de dansers. Marco Borsato zou de zang een 7 geven, maar de performance een 9. 'Voor mij ben je niet The Voice of Holland, maar je bent wel een persoonlijkheid en dat compenseert', laat Marco weten.

Bij de eerste klanken van Birdy's 'Skinny Love' wordt het direct stil in Studio 22. Iris staat beheerst en gehuld in een glitterjasje naast de piano. De stemmen van Iris en Jasmine van den Bogaerde gaan goed samen en coach Marco geniet met zijn ogen dicht. Op Twitter wordt vooral de stem van Birdy geprezen. Songfestivaldeelneemster Sieneke schaart zich achter Iris. 'Ik heb kippenvel... Wat een stem heeft die meid!'

Spijker op spijker
Chris boekt succes met zijn vertolking van het nummer 'The A Team' en zingt het nummer nogmaals gemakkelijk weg. 'Het zou me niets verbazen als jij vanavond de titel pakt, en het is je gegund', luidt het commentaar van Angela. Humberto Tan vindt Chris ook goed, maar heeft iets op de styling aan te merken. 'Spijker op spijker zonder mouwen? Wat is dat voor combinatie?'

De klassieker van Bruce Springsteen, 'The River', wordt vervolgens gezongen door Erwin. Het gaat hem goed af, maar een live optreden op televisie blijft voor de songwriter uit Dalfsen spannend. 'Ik mag een plaat opnemen voor 8ball Music', verklapt hij na het optreden.

Het derde duet is aan Paul en Taio Cruz. Er wordt een feestje gebouwd met 'Dynamite', een groot contrast met 'Someone Like You' dat daarna Iris zingt. 'Van de concurrenten ben ik het meeste bang voor jou', geeft Simon Keizer toe.

Planet Paul, de tranen van Erwin en de nipte winst
Dat Chris en zijn zusje Lisa - ze maakten deel uit van de band Left Lane Lisa - aan elkaar gewaagd zijn wordt duidelijk uit hun duet. Het rocknummer 'It's Only Love' ging 'supervet' volgens Lisa. 'Hallelujah, praise it for Chris & Lisa', klinkt het op Twitter.

Paul valt als eerste af, hij krijgt een knuffel van VanVelzen, zingt het nummer 'Don't Stop Me Now' en mag dan het podium verlaten. 'Ik ben heel trots op mezelf en it's the best feeling ever', laat hij in de Red Room weten. Paul's eerste album zal Planet Paul heten.

Erwin Nyhoff valt als tweede af en is daarmee op de derde plaats van The Voice 2012 geëindigd. Hij zingt 'Nights in White Satin' met tranen in zijn ogen.

Iris wint de talentenjacht met een nipte overwinning: 51 procent. Chris Hordijk krijgt 49 procent van de stemmen van het Nederlands publiek. 'Normaal praat ik altijd, maar hier heb ik geen woorden voor!', vertelt Iris aan RTL Nieuws.

Volledig scherm
© RTL
Volledig scherm
Iris speelt 'Someone Like You' op haar harp. © RTL
Volledig scherm
© RTL