Volledig scherm

Honderdduizenden fakkellogo's op Hyves

De gebruikers van sociale netwerksite Hyves geven massaal gehoor aan de mogelijkheid om hun profiel te voorzien van een virtuele vrijheidsfakkel ter gelegenheid van 4 en 5 mei.

In nog geen week tijd hebben ruim 350.000 mensen een fakkel toegevoegd aan hun pagina, zo meldde het Nationaal Comité 4 en 5 mei dinsdag.

Het fakkellogo van de vrijheid staat dit jaar centraal bij de herdenkingsactiviteiten rond 4 en 5 mei. Het comité wil de komende weken zeker 100.000 fakkelspeldjes verspreiden onder bedrijven en particulieren door heel Nederland. De speldjes zijn voor 1 euro te bestellen via de website stilstaanbijvrijheid.nl. Onder meer leden van de Eerste en Tweede Kamer en hun medewerkers dragen het speldje voorafgaand aan de herdenkingen en vieringen.

Ook steunen diverse bedrijven de actie, zoals de Nederlandse Spoorwegen, War Child, Amnesty International, IDTV, Hyves en Koninklijk Theater Carré. De gedachte achter de fakkel is dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat vrijheid actief levend moet worden gehouden en over moet worden gedragen, zoals een fakkel ook zijn vuur verspreidt.

Het is op 5 mei 66 jaar geleden dat er voor Nederland een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. De viering heeft echter ondertussen een bredere betekenis. Op de feestdag wordt vooral stilgestaan bij wat het betekent om in Nederland in vrijheid te kunnen leven.

Op 4 mei heeft de Nationale Herdenking op de Dam plaats. Op 5 mei worden er onder meer in veertien steden bevrijdingsfestivals gehouden. Het traditionele 5 mei-concert wordt dit jaar gespeeld door het Gelders Orkest. Deze keuze hangt samen met de verkiezing van Gelderland als gastprovincie voor de start van de nationale viering.