Volledig scherm
© ANP/Kippa

IJzersterke zang maar stram en verloren op het podium

SongfestivalMet een vlekkeloze generale repetitie achter zich, gaat Trijntje Oosterhuis vanavond op voor de halve finale van het Eurovisie Songfestival. De bookmakers voorspellen een roemloos afscheid, maar de Nederlandse delegatie is juist vol vertrouwen: de finale halen moet mogelijk zijn.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

En het werd: een jumpsuit! De soap rondom de kledingselectie van Songfestivaldeelneemster Trijntje Oosterhuis bereikte gisteravond dan eindelijk zijn apotheose. Het werd niet de ravijndiepe decolletéjapon, niet de zedige zwarte tegenhanger die daarop volgde, maar een fladderende, donkere jumpsuit die pas gistermiddag zijn debuut op de bühne maakte.
Deze garderobekeuze is definitief. Volgens de Eurovisie-regels moet de generale repetitie identiek zijn aan de live-uitzending van vanavond. De diepe decolletéjapon is dus voorgoed terug in de koffer en zal ook in een eventuele finale niet terugkeren.

Omdat de leden van de verschillende vakjury's hun punten baseren op de laatste oefensessie, zong Oosterhuis (42) dus gisteravond al de helft van haar score bij elkaar. Als die louter op vocale prestaties zou zijn gebaseerd, had Trijntje ongetwijfeld vele internationale douze points gekregen. Ze zong haar Walk Along ijzersterk en durfde in de finale van het lied zelfs te improviseren. Een hoopvol teken, gezien de professioneel muzikale achtergrond van veel van de juryleden. Ook het publiek in de zaal reageerde enthousiast.

Minder reden tot juichen gaf de podiumpresentatie. Oosterhuis oogde opnieuw enigszins stram op de bühne. Kondigde ze voor vertrek naar Wenen nog een 'dynamische' en 'snelle' visuele montage aan, in werkelijkheid oogt de tv-versie van Walk Along nogal statisch en eendimensionaal. Waar andere landen traditioneel inzetten op fluorescerende overdaad, had Trijntje kunnen scoren met fijnzinnig en gestileerd.

Sprookje
In plaats daarvan is Oosterhuis het middelpunt van een cameratechnisch ingenieus, maar snel aan suspens inboetend sprookje. Het eerste shot, dat alleen het gesluierde gezicht van Trijntje vangt, is een geweldige vondst. Maar daarna oogt de zangeres enigszins verloren op het immense podium.
Regisseur Hans Pannecoucke, die vorig jaar Ilse DeLange en Waylon naar grote hoogten stuwde met zijn intieme film noir, is een internationale grootheid die natuurlijk respect afdwingt bij vele Europese collega's. Maar niet bij de verantwoordelijke van de Oostenrijkse omroep, zo bleek.
Vloog het regieteam in Kopenhagen vorig jaar voor de wensen van Pannecoucke, in Wenen moest hij tot gistermiddag wachten tot zijn 3 weken geleden ingediende lichtplan werd uitgevoerd. Er ging dit weekend zelfs kostbare tijd verloren aan het bedenken van een alternatief plan voor het geval de zogeheten visuals niet gereed zouden komen.

Loodzware klus
Uiteindelijk kwam alles goed, maar veel tijd om alle facetten van haar optreden te oefenen was Trijntje niet gegund. Een handicap die ze gisteravond vakkundig verbloemde. Toch wacht haar vanavond een loodzware klus. Ongunstig geplaatst tussen het sterke België en het excentrieke Finland, dat een punkband van verstandelijke gehandicapten inzet, moet Nederland bij de beste 10 eindigen om de finale te bereiken.
Bookmakers zijn niet onder de indruk van Walk Along en rangschikken ons land op een 16e plek van de 16 deelnemers aan de eerste halve finale. De aanwezige 1700 journalisten toonden zich optimistischer. In hun eigen stemming stond Oosterhuis gisteravond op plaats 8.

Oosterhuis zelf toonde zich gisterochtend vol goede moed bij de laatste ontmoeting met de Nederlandse pers. Ze bleef bij haar standpunt dat peilingen er zijn om door de artiesten genegeerd te worden. ,,Ze leiden alleen maar af.'' Over haar kledingkeuze hulde ze zich toen nog in stilzwijgen. Het moest een grote verrassing worden, zo zei ze. Dat werd het inderdaad. Of het genoeg is voor de gewenste finaleplek is vanavond rond 11 uur bekend.

Wil je meedoen aan de AD-peiling over de eerste halve finale, en daarbij aangeven welke tien landen zich vanavond volgens jou plaatsen voor de finale? Klik dan hier.

Klik op de kaart hieronder voor een overzicht van alle deelnemers aan het Eurovisie Songfestival 2015.

Eurovisie Songfestival 2015

Klik hier voor de kaart in een groter formaat