Volledig scherm
© anp

'Jimmi Savile had ook seks met lijken'

UpdateDe inmiddels overleden BBC-presentator Jimmy Savile misbruikte niet alleen kinderen, hij zou ook seks hebben gehad met lijken. Bovendien misbruikte hij ook ouderen in ziekenhuizen. Dat blijkt uit een groot onderzoek.

De beschuldigingen van necrofilie (seks met een lijk) zijn niet te verifiëren, staat in het onderzoeksrapport, al werd wel slecht gecontroleerd op wie toegang had tot het mortuarium van een ziekenhuis in Leeds. Dat schrijft de BBC vandaag. Ook was duidelijk dat Savile een obsessie had voor dode mensen.

De Britse minister van Volksgezondheid Jeremy Hunt heeft namens de regering zijn excuses aangeboden. 'We hebben hen vreselijk in de steek gelaten', zei hij over de slachtoffers.

De befaamde Britse presentator van onder meer Top Of The Pops misbruikte zijn slachtoffers in hun ziekenhuisbed, in gangen en op kantoortjes. Het onderzoek omvatte 28 ziekenhuizen, waaronder die in Leeds en het psychiatrisch ziekenhuis Broadmoor.

Savile zette zich als vrijwilliger in voor ziekenhuizen en haalde veel geld op met liefdadigheidsactiviteiten. Daardoor had hij vrij toegang tot de ziekenhuizen. Het ministerie van Volksgezondheid gaf hem in 1988 een functie in Broadmoor. Details over Saviles 'verdorven activiteiten' zijn volgens het ministerie 'schokkend leesvoer'.

Savile vergreep zich bijna 50 jaar aan patiënten, bezoekers en ziekenhuismedewerkers. Hij wordt in het rapport omschreven als narcistisch, arrogant en manipulatief. Hij zou zelfs glazen ogen uit lijken hebben gehaald om er sieraden van te maken.

De presentator zou zeker 500 kinderen hebben misbruikt, bleek deze maand uit een onderzoek van een Britse kinderbeschermingsorganisatie. Savile stierf in 2011 op 84-jarige leeftijd, een jaar voordat de beschuldigingen aan zijn adres bekend werden.