Volledig scherm
© ANP Kippa

John de Mol had Utopia bijna aan RTL5 verkocht

Het had een haar gescheeld of het kwakkelende SBS was haar grootste tv-hit sinds jaren misgelopen. Producent John de Mol had zijn moderne Big Brother-variant Utopia bijna verkocht aan concurrent RTL5. Dat is frappant, omdat De Mol tegenwoordig met zijn mediabedrijf Talpa aandeelhouder is van de SBS-zendergroep (SBS6, NET5 en Veronica).

Volledig scherm
© ANP Kippa

Gesprekken over een Utopia-deal vonden plaats op het moment dat de verstoorde relatie tussen De Mol en Sanoma (ook mede-eigenaar van SBS) op een 'absoluut dieptepunt' was. Sanoma zou de deal hebben tegengewerkt.

'Toen we naar RTL stapten, zei SBS ineens: 'laten we het tóch maar doen',' vertelde de mediamagnaat gisteren tijdens een bijeenkomst van Broadcast Media Society in Hilversum.

Vorig jaar liepen de spanningen tussen de beide aandeelhouders op toen bleek dat Talpa de Finse uitgever wilde uitkopen. Volgens De Mol, die niet in details over de deal rond Utopia sprak, is alles nu weer pais en vree. Het realityprogramma waarin een groep mensen op een braakliggend terrein een nieuwe samenleving begint, scoort aanhoudend goede kijkcijfers die SBS hard nodig heeft.

Voor de bijeenkomst in het kader van 25 jaar commerciële televisie, traden mediagiganten John de Mol en Joop van den Ende in het openbaar op, iets dat niet vaak meer voorkomt. Van den Ende onthulde ook bezig te zijn met een groot gala ter ere van André van Duin die 50 jaar werkzaam is in de showbizz.