Volledig scherm
Jenna Coleman als Victoria.

Jonge koningin Victoria gaat strijd aan met The Crown

Historisch dramaDe nieuwe serie Victoria over de jonge Britse koningin lijkt de opvolger te worden van het immens populaire kostuumdrama Downton Abbey. Kan ze concurreren met The Crown van Netflix?

Het zit Victoria qua timing niet mee. De internationale tv-veroveringstocht van koningin Victoria (1819-1901) komt in de meeste landen pas op gang na de overweldigende Netflix-lancering van die andere prestigieuze serie over het Britse koninklijk huis The Crown.

Victoria, op ITV gezien door ruim 7,7 miljoen Britten, steekt qua diepgang en computeranimatie ook nog eens wat bleek af tegen de peperdure productie van de Amerikaanse internetfilmdienst. Net zoals Queen Elizabeth II haar betovergrootmoeder twee jaar geleden uiteindelijk voorbij streefde als de langst regerende Britse monarch.

Quote

O mijn God, Downton Abbey is de allerbeste televisie­se­rie ter wereld

Jenna Coleman

Dat neemt niet weg dat de achtdelige kostuumserie met Jenna Coleman in de titelrol een fraaie parel aan de kroon vormt in het aanbod aan kwaliteitsseries op de niet-betaalzenders. Bij onze zuiderburen deed de serie het erg goed. In Amerika wordt Victoria vanaf volgende week, net als bij de KRO-NCRV vanavond, geprogrammeerd op het vroegere Downton Abbey-tijdslot.

Tragiek
Het levensverhaal van de jonge Victoria leent zich goed voor een kostuumdrama. Het zit vol dramatiek, historie, liefde en tragiek. Met als dieptepunt het overlijden van haar geliefde echtgenoot prins Albert op 42-jarige leeftijd. Vanaf die dag ging Victoria veelal in het zwart gekleed.

Scenarist Daisy Goodwin baseert Victoria op de dagboeken van de koningin zelf (62 miljoen woorden). ,,De puristen gaan hun gang maar'', zegt Goodwin tijdens de Britse persconferentie. ,,Alles wat upstairs gebeurt, staat in haar dagboeken.

,,De scènes downstairs zijn fictief. Omdat het merendeel van die personages verzonnen is." Ze doelt op de lotgevallen van de bedienden in de koninklijke huishoudens, die er hier en daar met de haren bijgesleept lijken om de Downton-fans te bekoren.

Jenna Coleman: ,,Victoria's kracht zit vooral in haar puurheid. In haar dagboek schrijft ze: 'Ik ben misschien jong en onervaren, maar ik weet zeker dat weinigen een grotere bereidheid en meer waarlijk verlangen dan ik bezitten om te doen wat passend en juist is.'''

Of Victoria de nieuwe Downton Abbey is, laat Goodwin in het midden. ,,O mijn God, Downton Abbey is de allerbeste televisieserie ter wereld, dus ik kan daar echt geen antwoord op geven. Het is moeilijk in die voetsporen te treden. Als Victoria net zoveel kan losmaken, dan ben ik intens dankbaar."

Victoria, vanavond, NPO 2, 20.05 uur.

  1. Beau krijgt geen toestemming voor AZC Inside: ‘Belachelijk’

    Beau krijgt geen toestem­ming voor AZC Inside: ‘Belache­lijk’

    Beau van Erven Dorens (48) keert morgenavond terug met een nieuwe maatschappelijk geëngageerd programma, De Sleutel bij RTL4. Daarin volgt hij vijf daklozen, verdeeld over heel Nederland. ,,Dat gaat nog altijd verder dan televisie maken. Hier kun je met enige hulp al zó veel bereiken. Vergis je niet, het daklozenprobleem in Nederland wordt alleen maar groter”, aldus de presentator die elke avond te zien is met zijn talkshow Beau.

Poll

Welk tv-programma moet de Gouden Televizier-Ring 2019 winnen?

Welk tv-programma moet de Gouden Televizier-Ring 2019 winnen?

  • Expeditie Robinson (15%)
  • Chateau Meiland (55%)
  • Beste Zangers (31%)
72404 stemmen