Volledig scherm
Feuten-acteur Tim Murck. © ANP

Justitie onderzoekt 'vernedering' op feest Feuten-acteurs

UpdateJustitie onderzoekt een mogelijk uit de hand gelopen feest van acteurs uit de BNN-serie Feuten. Bezoekers zouden zijn vernederd en geschoffeerd. De Amsterdamse politie bevestigt dat er aangifte is gedaan en dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet.

Volgens de politie moesten bezoekers van 'Het grootsch H.S.C. Mercurius Feest' in de Amsterdamse WesterUnie vlak voor de ingang een ontgroening ondergaan. Naar aanleiding daarvan heeft één dame aangifte gedaan van discriminatie en aanzetten tot haat, verklaart een woordvoerster van de Amsterdamse politie.  

Volgens De Telegraaf bestond de ontgroening uit het brengen van een verplichte Hitlergroet en werden hakenkruizen en snorren op het gezicht getekend als mensen dat weigerden. Mercurius is de naam van het studentencorps in de serie Feuten, waarvan onlangs het tweede seizoen werd uitgezonden.

Traumatisch
In de krant doet de 30-jarige Jessica van der Schalk (30), promovenda filosofie, vanmorgen haar verhaal. Zij sprak van een traumatische gebeurtenis en deed aangifte: 'Een van de jongens schreeuwde tegen ons dat wij op onze knieën moesten gaan zitten. Toen een jongen die voor mij stond dit weigerde, werd hem toegeschreeuwd dat hij 'dus een Hitler' was, waarna het meisje hem een Hitlersnor optekende. Ik was totaal verbijsterd.'

Een andere bezoeker zou een glas bier in zijn gezicht hebben gekregen, nadat hij de naam van zijn vader niet kon noemen omdat hij die nooit heeft gekend. De gealarmeerde politie arresteerde in ieder geval het meisje dat de hakenkruizen op de gezichten zou hebben getekend.

Initiatiefnemer en Feuten-acteur Tim Murck ontkent tegenover De Telegraaf de nazihandelingen. Hij erkent wel dat er ontgroeningen plaatsvonden. 'Ik werd erbij geroepen toen de politie iemand afvoerde. Een aantal gasten eiste het entreegeld terug. Het klopt dat er met bier is gegooid nadat er werd geschreeuwd wie zijn vader was. Dit was een schrikreactie omdat die jongen boos op hem afstormde.'

Murck organiseerde het feest samen met collega-acteurs zonder medewerking van BNN. Die omroep distantieert zich dan ook van het gebeuren.

Niet te groot maken
De Amsterdamse politie zegt dat er geen sprake was van 'nazipraktijken' op het feest. 'Ik bagatelliseer niks, maar de zaak moet ook weer niet te groot worden gemaakt. Er waren zeker geen tien neonazi's op dat feest te vinden. Er is sprake van één aangifte en die zaak wordt nu doorgestuurd naar justitie.' Het gearresteerde meisje is na verhoor heengezonden.