Volledig scherm
De selectie van FC Twente bezocht vandaag het glazen huis © anp

Kabinet steunt Serious Request weer niet

Het kabinet Rutte steunt dit jaar de actie Serious Request van zender 3fm weer niet. Dat stelde minister Lilianne Ploumen van ontwikkelingssamenwerking zaterdag toen zij het Glazen Huis in Enschede bezocht.


'We geven per jaar 400 miljoen euro aan dit soort doelen en het Rode Kruis, en Serious Request staat zeker op de agenda van het kabinet', stelde Ploumen in de uitzending tegen dj Giel Beelen. Maar ondanks herhaaldelijk aandringen van Beelen deed Ploumen geen toezeggingen om namens het kabinet een bijdrage aan de actie te schenken.

De kabinetten Balkenende gaven wel altijd een financiële bijdrage aan de actie van 3fm die in de dagen voor kerst geld inzamelt voor een goed doel van het Rode Kruis. Ditmaal gaat de opbrengst van de actie, die tot en met 24 december duurt, naar het tegengaan van de babysterfte.

Tussenstand: 4,3 miljoen

De dj's van 3FM in het Glazen Huis en alle anderen die zich inzetten voor Serious Request hebben inmiddels al 4.292.293 euro ingezameld. Dat liet een woordvoerster van de radiozender zaterdag weten.

Vrijdag stond de teller na drie dagen niet eten en non-stop radio maken vanuit het Glazen Huis in Enschede op 2.958.873 euro.

Vorig jaar was de stand na vier dagen actie voeren voor het Nederlandse Rode Kruis 1.972.140 euro. In totaal werd toen vanuit het Glazen Huis in Leiden een recordbedrag van ruim 8,6 miljoen euro opgehaald.

Ongekende actiebereidheid
Giel Beelen, Gerard Ekdom en Michiel Veenstra lieten zaterdag weten diep onder de indruk te zijn van de enorme toestroom van mensen naar de Oude Markt in Enschede en de ongekende actiebereidheid door het hele land. Het staat al sinds de dj's zich dinsdagavond opsloten in de doorzichtige studio, onafgebroken vol op het Twentse plein. Vrijdag telde de politie in 24 uur tijd 74.000 mensen op de Oude Markt. 3FM-zenderbaas Wilbert Mutsaers noemde dat aantal zaterdag 'onvoorstelbaar'.

Een deel van het succes schuilt volgens Michiel Veenstra in het doel van dit jaar; de bestrijding van babysterfte. "Iedereen met kinderen kan zich voorstellen hoe verschrikkelijk het moet zijn om een kind te verliezen. Het verdriet van een moeder is universeel.' Ook worden meer dan ooit door het hele land initiatieven genomen om geld in te zamelen. En veel van die initiatieven zijn ook al veel eerder gestart. Giel Beelen: "Voordat wij het huis ingingen, waren er al acties klaar.'

  1. Bijna 700.000 kijkers voor ‘pure’ Britt Dekker in Waar is De Mol?

    Bijna 700.000 kijkers voor ‘pure’ Britt Dekker in Waar is De Mol?

    Britt Dekker kan rekenen op veel complimenten na haar verschijning in Waar is De Mol?. De paardenvlogster reisde met Johnny de Mol en haar jeugdvriendin Lia af naar Oekraïne, om daar de spookstad Tsjernobyl te bezoeken. Tijdens hun trip vertelde Dekker openhartig over haar eetstoornis en het plotselinge verlies van haar vader. ,,Je ziet dat het lichaam eigenlijk een soort van omhulsel is. Ik dacht: ik ga hem vast nog eens tegenkomen.”
  2. Onbegrip over DWDD-betoog over ouderwets en te weinig divers Friends

    Onbegrip over DWDD-be­toog over ouderwets en te weinig divers Friends

    Komende week is het precies 25 jaar geleden dat de legendarische serie Friends begon; reden genoeg voor De Wereld Draait Door om aandacht te besteden aan de reeks. Arda Kaya van Yung DWDD ging langs bij mediawetenschapper Dan Hassler-Forest van de Universiteit Utrecht en die stelde dat Friends in 2019 niet meer kan. Op sociale media heerst veel onbegrip over zijn betoog: ‘Heeft deze vent überhaupt ooit Friends gekeken?’