Volledig scherm
© AVRO

Kritiek op verhuizing Wie is de Mol naar zaterdag

Wie is de Mol? moet een nóg grootser evenement voor nóg meer kijkers worden. De NPO bestempelt het programma, waarvan donderdag de nieuwe deelnemers  bekend werden, tot 'familie-entertainment' en verplaatst het van donderdag- naar zaterdagavond. Dat stuitte onmiddellijk op veel kritiek.

poll

Wie is de Mol? is vanaf januari op zaterdag, in plaats van donderdag, te zien. Verhuis jij mee?

  • Ja, ik ga zaterdag kijken (32%)
  • Nee, die avond zet ik de televisie niet aan voor Wie is de Mol? (53%)
  • Ik weet het nog niet (15%)
12776 stemmen

Seizoen 16 van de tv-evergreen Wie is de Mol? begint pas in januari, maar de gekte barstte donderdag al los. Wie eind van de ochtend door de hoofdstad liep, kon midden op de Dam ineens Shownieuws-presentatrice Airen Mylene of hockeyheld Taeke Taekema achter een bureau met laptop een 'Mol-test' zien maken.

Ook een welbekende 'executie' vond plaats in de openlucht, met presentator Art Rooijakkers tegenover alle nieuwe deelnemers. Naast Mylene en Taekema zijn dat 3FM-dj Annemieke Schollaardt, KRO-presentator Klaas van Kruistum, harpist Rémy van Kesteren, presentator Tim Hofman, Harper's Bazaar-hoofdredactrice Cécile Narinx, acteur Rop Verheijen, actrice Marjolein Keuning en politiewoordvoerster Ellie Lust.

Meteen gold de bekende Wie is de Mol?-kreet: 'Niets is wat het lijkt'. Heel even was er sprake van een elfde kandidaat, maar actrice Toprak Yalçiner kreeg een 'rood scherm' en moest als eerste afvaller vertrekken. Maar was het spel al begonnen dan? Nee, meent een AVROTROS-woordvoerder. De onverwachte bekendmaking van de deelnemers met de geënsceneerde 'test en executie' op de Dam moest 'viral' gaan op sociale media. Yalçiner fungeerde daarbij als 'publiciteitsstunt'. Ludieke actie geslaagd, binnen een mum van tijd was Wie is de Mol? 'trending topic' op Twitter.

Schoolreisje
,,We waren benieuwd of mensen zo gek waren om hiervoor naar de Dam te komen en dat bleek het geval,'' zegt potentiële Mol Cécile Narinx. Het decor in de 16de reeks is de Domicaanse Republiek, waar het volgens de modejournalist meer dan gezellig was. ,,Ik kende niet iedereen dus ik moest sommigen even googelen, maar het klikte al snel waanzinnig. Als een schoolreisje hikten we in de bus vaak van het lachen.''
Vooral de verhuizing van het programma van donderdag- naar zaterdagavond leidt tot (boze) reacties. De belangrijke jonge doelgroep gaat in het weekend liever stappen, klinkt het.

Vertrouwen
Terugkijken op zondag kan, maar een beetje Molloot kijkt liever 'live'. Je wilt niet per ongeluk online al lezen wie afviel die aflevering. Tv-directeur Frans Klein van de NPO reageert kort. ,,Zaterdagavond is de familie tv-avond en Wie is de Mol? past daar heel goed bij. Want we weten dat veel groepen en families sámen naar dit programma willen kijken.'' En een woordvoerster van AVROTROS: ,,Met zo'n sterke titel hebben we er alle vertrouwen in. Ook omdat er elk jaar meer fans bijkomen.'' Het programma trok in 2010 nog gemiddeld 1,7 miljoen kijkers per aflevering. Afgelopen seizoen waren dat er 2,4 miljoen. Tv-criticus Bert van der Veer lacht de kritiek weg. ,,Jongeren van 16 jaar en ouder gaan echt niet meer voor 23.00 uur de hort op. Eerst samen De Mol kijken kan prima.''

De eerste aflevering van Wie is de Mol? is op zaterdag 2 januari.