Volledig scherm
Odenkirk in Breaking Bad. © Filmstill

Louche advocaat Breaking Bad schittert deze week in eigen serie

,,Wordt Better Call Saul beter dan Breaking bad?" Bob Odenkirk, die in de reeks advocaat Saul Goodman speelde, herhaalt de vraag die alle liefhebbers van kwaliteitsseries stellen. ,,Dat is vrijwel onmogelijk. In Breaking Bad viel alles op zijn plaats. Uitstekende schrijvers, schitterende cast en veel geluk. Voor hetzelfde geld was de serie al na twee seizoenen afgeblazen."

Quote

De schrijvers hebben genoeg materiaal voor 10 delen meer

Bob Odenkirk

Gezien het einde van het bejubelde Breaking Bad was een vervolg niet mogelijk. Maar gelukkig hadden de makers nog een troef in handen: advocaat Saul Goodman, een bijrol die naar meer smaakte. De fans worden op hun wenken bediend. Deze week begint tv-zender Netflix op het eigen abonneekanaal met de eerste aflevering van de reeks Better Call Saul.

Nederlands bloed
Odenkirk (52) kruipt weer in de huid van Goodman, hoewel hij aanvankelijk opereert onder een andere naam: Jimmy McGill. Pas later zal duidelijk worden waarom hij zijn Ierse naam inruilt voor een meer Joods klinkend pseudoniem. ,,Ik wilde een andere naam voor Saul. Ik ben niet joods. Mijn vrouw wel. Het leek mij beter om een Ierse naam te proberen, dan past beter bij hem. Ik heb trouwens ook Nederlands bloed. Mijn voorvaderen stammen uit  een Nederlands dorp genaamd Oudekerk. Daarom komt mijn achternaam vandaan. Ik spreek trouwens geen woord Nederlands hoor." Odenkirk beschouwt Better Call Saul als een leuk intermezzo voor zijn eigenlijke werk: scenario's schrijven. ,,Als ik op de set niets te doen heb, schrijf ik. Maar met deze serie heb ik mij niet bemoeid. Het is zo perfect uitgedokterd. Over elk woord is nagedacht. Het is bijna muziek." 

De eerste aflevering van Better Call Saul begint met een vooruitblik naar het einde: de advocaat is kennelijk zo aan lager wal geraakt dat hij in fastfoodrestaurant als 50-plusser zijn brood moet verdienen. Hoe en waarom is in de voorgaande afleveringen te zien. Hoeveel delen en seizoenen de serie zal bestaan hangt natuurlijk van de kijkcijfers af. Odenkirk: ,,De serie bevat meer diepgang, er is veel meer tekst voor mij. We duiken echt in de ziel van Saul."     

Louche advocaten
Saul Goodman/Jimmy McGill valt te vergelijken met andere louche advocaten uit Amerikaanse speelfilms, zoals Danny de Vito in The Rainmaker en Joe Pesci in My Cousin Vinny. Het zijn sjacheraars die niet helemaal volgens de letter van de wet opereren, maar wel gehaaide pleitbezorgers zijn die - soms - hun doel bereiken.

,,Is Saul een goede advocaat? Ik zou hem zelf niet inhuren, maar er zijn fans die daar anders over denken. Saul praat veel, maar of hij wat bereikt. Dat zal de kijker snel genoeg merken."

Van Better Call Saul zijn 10 delen opgenomen. Odenkirk: ,,De schrijvers hebben genoeg materiaal voor 10 delen meer. We zien wel."

Benieuwd naar de series die Netflix momenteel aanbiedt? Bekijk hier het overzicht.

poll

Van mij mag de Televizier-Ring naar

  • Zondag met Lubach (52%)
  • Expeditie Robinson (19%)
  • Beste Zangers (30%)
55856 stemmen