Luisteraars vroegen zich af of ik niet goed bij m'n hoofd ben

ColumnQ-Music deejay Eva Koreman gaat, naast haar huidige werkzaamheden voor het radiostation, een aantal maanden haar hoogzwangere collega Patricia van Liemt vervangen. Patricia is de vaste sidekick van Jeroen van Inkel. Voor AD.nl schrijft Eva twee keer per week een column over deze enerverende periode.

Volledig scherm
© Q-Music

De kop is er af. Dat is ook het eerste wat Jeroen naar me gebaarde in  geïmproviseerde doventaal toen de opening van onze eerste gezamenlijke middagshow achter de rug was. Het ging goed, de sfeer was heel relaxt en we hebben gelachen. So far, so good. Maar deze week belooft wel spannend te worden.
 
Voordat het programma begint wordt logischerwijs eerst alles voorbereid. Producer Martijn Zuurveen, stagiaire Carin en ik spraken rond het middaguur af om de actualiteiten door te nemen en de dingen die op het menu staan voor deze week. Wat blijkt: ik val meteen met mijn neus in de boter. Of juist niet. Laten we zeggen: ik val ergens in.
 
Op woensdagavond is tussen vijf en zes namelijk altijd het gegeven 'Ask Me Anything', waarin gasten langskomen met een spraakmakend beroep, wonderlijke levensloop of een anderszins afwijkende eigenschap. Luisteraars mogen dat uur alles aan diegene vragen. Zo is er al een voetbalhooligan langs geweest, een seropositieve jonge moeder, een patholoog-anatoom, iemand die ooit gegijzeld is geweest en meer mensen die je het hemd van het lijf zou willen vragen. In de vergadering hoorde ik dat Jean onze volgende gast zal zijn. En Jean is pedofiel...
 
Op een zeker moment refereerden Jeroen en ik aan het opkomende item. Waar ik van schrok is het aantal reacties per sms en twitter, variërend van 'Ik ga sowieso niet luisteren, ik vind dit schandalig' tot 'alle pedo's moeten dood'. Toen ik 'on air' aangaf dat ik het naar en primitief vind dat het geaccepteerd is om iemand met een parafilie dood te wensen, waren de poppen aan het dansen. Mijn stelling is dat iemand die seksuele handelingen verricht met kind of naar kinderporno kijkt gestraft moet worden en levenslang onder toezicht moet worden gesteld. Uiteraard.

Maar er is ook een andere kant. Je zal er maar achterkomen dat je op kinderen valt en daar niets aan kunnen doen. Wegblijvend van alles wat een kind zou kunnen schaden. En altijd maar moeten horen hoe mensen zeggen dat personen met jouw aandoening gevierendeeld moeten worden. Het lijkt mij een verschrikking. Vervolgens vroegen sommige luisteraars zich per sms, mail en twitter af of ik niet goed bij mijn hoofd ben. Misschien soms niet, maar ik bedoel het niet slecht. Ik probeer me gewoon in anderen te verplaatsen.

Olifantenhuid? I'm working on it. Hopelijk lukt dat voor woensdag zes uur.

Groet, Eva

Poll

Welk tv-programma moet de Gouden Televizier-Ring 2019 winnen?

Welk tv-programma moet de Gouden Televizier-Ring 2019 winnen?

  • Expeditie Robinson (15%)
  • Chateau Meiland (55%)
  • Beste Zangers (31%)
72534 stemmen