Volledig scherm
© Reuters

Måns Zelmerlöw (Zweden) wint Eurovisie Songfestival

SongfestivalDe Zweedse hunk Måns Zelmerlöw (28) is overtuigend winnaar geworden van de 60ste editie van het Eurovisie Songfestival in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Met zijn 'catchy' nummer Heroes bleek de vocalist een internationaal stemmenkanon. Tientallen miljoenen kijkers in 40 Europese landen, Australië en zelfs China - waar het grootste liedjesfestijn ter wereld voor de eerste keer live werd uitgezonden - zagen hoe Mans compleet uit zijn dak ging toen hij hoorde het goud in de wacht te hebben gesleept.

Volledig scherm
© ESF
Volledig scherm
© AP

Måns Zelmerlöw, in eigen land een bekend zanger, musicalster en volgens kenners een man met waanzinnig veel bühne-ervaring, werd al wekenlang getipt als topfavoriet. Niet alleen vanwege zijn lied, maar ook door zijn act met ingenieuze achtergrondprojecties.

Afgelopen week kwam hij nog onder vuur te liggen, omdat hij zich in een Zweedse tv-kookshow negatief had uitgelaten over homoseksuelen. Dat werd hem met name door het legioen 'roze' fans in Wenen en ver daarbuiten niet in dank afgenomen. Måns kwam direct terug op zijn woorden. ,,Dom van me''. Waarna zijn fans weer opgelucht konden ademhalen. Nadat hij de trofee uit handen van Conchita Wurst kreeg, sprak hij de wereld toe. ,,We zijn allemaal helden, wie of wat we ook zijn''.

Prestatie
Kort voor de finale vertelde Måns aan commentatoren Jan Smit en Cornald Maas dat zijn act best lastig is. ,,Het gaat om exact de goede timing. Alles moet tot op de seconde kloppen''. Zelmerlöw werd vooraf al door het merendeel van de juryleden 'de zanger met de beste artistieke prestatie' genoemd. Jan Smit typeerde zijn optreden als 'subliem'. ,,Het is razend knap als je zo goed live kan zingen''.

De Zweed haalde uiteindelijk de meeste punten (365) in een nek-aan-nekrace met Rusland (zangeres Polina Gagarina) en Italië (pop-operatrio Il Volo met Grand Amore). Rusland vergaarde 303 punten en Italië 292. De overwinning van Mans betekent dat het ESF volgend jaar in Stockholm zal worden gehouden. 

Dit jaar deed een recordaantal van 27 landen mee aan het Eurovisie Songfestival. Nederland vaardigde Trijntje Oosterhuis af met het lied Walk Along, maar die act sneuvelde afgelopen dinsdag in de eerste halve finale. Een dag later al stond de zangeres weer op Schiphol.

De finaleshow van vanavond, in de Wiener Stadhalle, kan de geschiedenisboeken in als grotesk en spectaculair. Het startschot werd heerlijk bombastisch gelost door 'baardvrouw' Conchita Wurst die op een zuil uit de grond tevoorschijn kwam op muziek van de onlangs overleden Oostenrijkse zanger Udo Jürgens.

Geleidelijk ging de melodie over in Conchita's Rise Like A Phoenix, waarna een symphonieorkest, kinderkoor en rapper de draad van het 'balletjesfestijn' oppakten. Daarna ontspon zich een bonte parade met rocksongs, electroswing, powerballads en andere muzikale genres. En een welhaast eindeloos lint kleurrijke podiumoutfits inclusief glitter en glamour en megadecolletés zoals Trijntje aanvankelijk ook wilde.

Decolletéjurk
De inmiddels beroemde decolletéjurk van Trijntje werd gedragen door Edsilia Rombley die de punten namens Nederland mocht opnoemen. ,,Die stond haar opmerkelijk goed'', aldus commentator Cornald Maas. En op socia media waren de overwegend positieve reacties op Edsilia's stunt niet van de lucht.

Dit jaar deed bij hoge uitzondering ook Australië mee. In Down Under is het ESF al jaren een hype. De Australiërs werden door de European Broadcast Union (EBU) uitgenodigd om de 60ste verjaardag van het festival mee te vieren. Als Australië had gewonnen, zou het festival daar volgend jaar niet zijn gehouden wegens een onoverbrugbaar groot tijdsverschil met Europa. Vandaag werd duidelijk dat, als Australië zou hebben gewonnen, Duitsland het ESF 2016 zou hebben georganiseerd. Duitsland behoort samen met Frankrijk, Spanje, Engeland en Italië bij de zogenoemde Big Five: landen die de EBU financieel steunen.


Volledig scherm
© Reuters