Volledig scherm
© Bente Hilkens

Manuel Venderbos stond doodsangsten voor Galileo

interviewWetenschap Galileo-verslaggever Manuel Venderbos werd wakker in de apocalyptische zombiewereld van de tv-serie The Walking Dead. ,,Ik heb echt doodsangsten uitgestaan."

Quote

Ik zag er niet uit in mijn mintgroene monovin

Hoe belandde jij in de wereld van The Walking Dead?
,,Het betrof een nieuwe Walking Dead-attractie in Movie Park, een pretpark in Duitsland. Daar hebben ze een spookhuis gebouwd waar je zelf  doorheen loopt. Uit alle hoeken en gaten komen zombies, sommigen zelfs zonder hoofd, of mensen met kettingzagen tevoorschijn. Acteurs uiteraard, maar supergoed ge­schminkt. Daarmee gingen we kijken of angst te meten is."

Hoe bang was je?
,,Ik heb doodsangsten uitgestaan. Om dat aan te tonen, ging ik met allerlei apparatuur naar binnen, vergezeld door een psycholoog en een arts. Je zag dat mijn hartslag hard omhoog ging en daarna ook mijn bloeddruk. Ik was niet het enige proefkonijn. We waren met twee groepen: een die niet voor de lol bij een spookhuis naar binnen gaat en een die het juist fantastisch vindt. Zo was er een gozer die in een spookhuis werkte en heel relaxed rondkeek, met een technische blik. Bij hem zag je helemaal geen verschil bij die metingen."

Jij hebt vaker iets geks gedaan voor Galileo. Wat maakte indruk?
,In de categorie 'gênant en hilarisch' is dat het item waarin we testten of je kunt zwemmen als een zeemeermin. Ik zag er niet uit in mijn mintgroene monovin. Op maatschappelijk vlak vond ik de les anatomie op een overleden persoon heel heftig: ik heb nooit meer afscheid durven nemen van een dierbare sinds ik op m'n 8ste mijn opgebaarde oud-tante heb gezien die enigszins groen was uitgeslagen vanwege de warmte."

Welke test zul je nooit vergeten?
,,Die van de vraag: werkt acupunctuur als verdoving? Daarvoor moest ik me eerst laten opereren zonder verdoving om een nulmeting te krijgen. Daarna onderging ik nog een operatie,mét acupunctuur. Ik merkte geen verschil, helaas. Als ik naar de littekens kijk, kan ik die pijn zo weer oproepen."

Vertel je van tevoren aan je vrouw en kinderen wat je gaat doen?
,,Nee, niet altijd. Soms ook niet na afloop. Laatst kwam ze ergens achter, op een nogal gênante manier. We lieten de kwaliteit van mijn sperma testen. Ik volgde een maand de gezonde voedingsadviezen van de donorbank. Vooraf moest ik mijn sperma inleveren. Dat kwam ook in beeld. Waarop mijn vrouw direct na die uitzending van een vriendin een screenshot kreeg met de tekst: 'Moeten wij hier echt naar kijken?'''

Galileo, RTL 5, 19.45 uur.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement