Volledig scherm
Het logo van Windows 8 bij de lancering in New York. © afp

'Met Windows 8 is het beste van alle werelden samengebracht'

Microsoft heeft vandaag zijn nieuwste besturingssysteem Windows 8 gepresenteerd. Ook de tablet Surface, die met de iPad van Apple moet gaan concurreren, werd voor het eerst aan het publiek getoond. Het is de eerste keer dat de softwaregigant ook een computer op de markt brengt.

Volledig scherm
De tablet Surface. © reuters

'Met Windows 8 hebben we het beste van alle werelden samengebracht, de PC en de tablet, je werk en je leven', zei Microsoft-topman Steve Ballmer bij de opening van de officiële presentatie. Het nieuwe besturingssysteem moet het bedrijf helpen verloren terrein terug te winnen op concurrent Apple.

Volgens Ballmer heeft Microsoft zijn belangrijkste product opnieuw uitgevonden. Windows 8 kan op gewone computers en laptops worden gebruikt, maar ook op tablets. Het gaat donderdag om middernacht (Amerikaanse tijd) officieel in de verkoop.

Taakbalk verdwenen
De taakbalk en de Start-knop, die jarenlang tot de vaste kenmerken van Windows behoorden, zijn verdwenen. Net als bij het Apple-besturingssysteem iOS voor de iPhone en iPad worden apps gestart via knoppen op het bureaublad.

De opfrisbeurt moest Windows klaarmaken voor een tijdperk waarin consumenten steeds minder tijd doorbrengen achter een computer of laptop, en meer gebruik maken van mobiele apparaten. Het zal moeten opboksen tegen gevestigde besturingssystemen voor tablets, zoals iOS van Apple en Android van Google.

Volledig scherm
Microsoft-topman Steve Ballmer. © getty
Volledig scherm
© getty