Wikipedia-oprichter Jimmy Wales. © EPA
Volledig scherm
Wikipedia-oprichter Jimmy Wales. © EPA

Nederlandstalige Wikipedia viert jubileum

De Nederlandstalige versie van Wikipedia viert vandaag dat het een dag later tien jaar bestaat. Op de internetencyclopedie staan inmiddels bijna 700.000 artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen, van gehakkelde aurelium tot frietvorkje. Elke dag komen daar 100 artikelen bij.

De Vereniging Wikimedia Nederland viert de speciale dag met een feest in de avond in de Talent Factory in Den Bosch, een voormalige ijzergieterij. 's Middags maken vrijwilligers in Den Bosch foto's voor Wikipedia. Eregast op het feest is Ting Chen, de voorzitter van de internationale Wikimedia Foundation, de organisatie achter de internetencyclopedie.

Wikipedia begon in 2001 als Engelstalige website, maar vond al snel navolging in verschillende talen. Op 19 juni werden de eerste Nederlandstalige artikelen geschreven. Helaas is niet bekend wat het eerste artikel is geweest, omdat bij een verhuizing die bestanden verloren zijn gegaan. Het oudste Nederlandstalige artikel dat nu op de website prijkt is dat van Definitie, daterend van augustus 2001.