Nieuwste aanwinst Sesamstraat is autistische Julia

De Amerikaanse versie van het kinderprogramma Sesamstraat heeft gisteren een nieuw personage met autisme geïntroduceerd. Julia, zoals de pop heet, heeft oranje haar en groene ogen en werd gepresenteerd tijdens het actualiteitenprogramma 60 Minutes op de Amerikaanse publieke omroep PBS.

Volledig scherm
De autistische muppet Julia. © AP

Voor Stacey Gordon, die de stem vertolkt van Julia, is het een erkenning van kinderen met autisme. Ze heeft zelf een autistisch zoontje en roemt de positieve invloed die Sesamstraat heeft op kleine kinderen. ,,Als de vriendjes van mijn zoon via Sesamstraat hadden kunnen kennismaken met autisme dan hadden ze misschien niet angstig gereageerd op mijn zoontje", zegt Gordon tegen Daily News.

In de eerste aflevering maakt Julia kennis met het personage Pino, die in de VS Big Bird wordt genoemd. Elmo legt aan Big Bird uit dat Julia een beetje stil is omdat ze even moet wennen aan het maken van nieuwe vriendjes. ,,Ze doet soms gewoon wat langer over de dingen", zegt Elmo.

Julia bestond al wel in gedrukte en digitale illustraties, ze was de hoofdpersoon van een workshop van Sesamstraat getiteld: 'Sesamstraat en Autisme: zie verbazingwekkende dingen in alle kinderen'.

Sesamstraat is sinds 1969 op de Amerikaanse televisie en behoort tot een van de best bekeken programma's voor kinderen. De show wordt in 120 landen wereldwijd gemaakt en uitgezonden. In Nederland is de serie vanaf 1976 op de televisie en wordt uitgezonden door de NPO.