Volledig scherm
© anp

NPO1 stopt met Sesamstraat

NPO1 stopt met het uitzenden van kinderprogramma Sesamstraat. Het dagelijkse Tijd voor MAX van Omroep MAX (voorheen op NPO 2) vult per 1 januari het blok op de zender tussen 17.00 uur en 18.00 uur.  Dat heeft een woordvoerster van de NPO bevestigd.

poll

Sesamstraat verbannen naar kanaal 331. Verhuis jij mee?

  • Natuurlijk! Het is educatief en sentimenteel (27%)
  • Nee, ik wil het op NPO1 zien (39%)
  • Maakt mij niet uit, ik keek toch al nooit (28%)
  • Ik heb geen digitale televisie (6%)
18915 stemmen

Sesamstraat verhuist naar het themakanaal NPO Zappelin Xtra. Iedereen met digitale televisie en een basispakket kan die zender ontvangen. Zapp Xtra is te zien op kanaal 311 (Ziggo) en KPN kanaal 58 en Sesamstraat is ook te bekijken via npo.nl, zappelin.nl en via de apps van de platformen.

,,Het kinderuurtje tussen 5 en 6 's middags verdwijnt, omdat kinderen steeds meer op een andere manier naar programma's kijken'', aldus de NPO. Ze wijst op de 'Zapp app' die volgens de zegsvrouw erg populair is onder de jeugd. De app zou al 700.000 keer zijn gedownload.

Feitelijk is die uitzending rond 17.30 uur een herhaling. De eerste uitzending, 's ochtends vroeg op Zappelin (via NPO 3), blijft gehandhaafd, maar die trekt aanzienlijk minder kijkers.

Reacties
Op social media lijkt iedereen van slag door het nieuws en noemen het besluit 'onbegrijpelijk'. ,,Nou ja zeg. Sesamstraat van de buis, alleen nog maar op themakanaal. Onbegrijpelijk. #wieisernietgrootmeegeworden'', schrijft de een. ,,Sesamstraat degradeert naar themakanaal NPO Zapp Xtra... Het begin van het einde?'' schrijft een ander.

Op Twitter is de hashtag SesamstraatMoetBlijven in het leven geroepen. Onder andere presentator Jan Kooijman gebruikt die om aan te geven dat hij het kinderprogramma op NPO1 wil blijven zien. 3FM-dj Michiel Veenstra gebruikt de hashtag JeSuisPino.

Ook de eerste protestpagina's op Facebook zijn aangemaakt.

Geschiedenis
Op 10 november 1969 werd in de Verenigde Staten Sesame Street voor het eerst uitgezonden, op 4 januari 1976 de eerste reguliere uitzending van Sesamstraat op de Nederlandse televisie.

In 2009 was de wereld al te klein toen werd besloten Sesamstraat op een ander tijdslot uit te zenden. Sesamstraat moest toen plaatsmaken voor Dichtbij Nederland en verhuisde naar vijf uur 's middags. Eindredacteur Ajé Boschhuizen riep toen ouders op massaal in opstand te komen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Achmed Akkabi: Ik deelde homohaat-berichten om familie te beschermen

    Achmed Akkabi: Ik deelde homohaat-berichten om familie te beschermen

    Achmed Akkbabi kwam afgelopen week plots onder vuur te liggen in de Marokkaanse gemeenschap door een homorol in de film Chez Nous uit 2013. De acteur, die juist nu successen viert met de succesvolle serie Mocro Maffia, plaatste zelf reacties uit een besloten groep op Facebook. ,,Daar stonden foto's in van familieleden, die wilde ik weghebben", vertelde hij aan Özcan Akyol daarover bij Onze man in Deventer op Radio 1.