Oekraïne wint 61ste editie van Eurovisie Songfestival

UpdateDe Oekraïense zangeres Susana Dzhamaladinova (32), beter bekend onder haar artiestennaam Jamala, heeft met het diepzinnige, zelfgeschreven nummer 1944 de 61ste editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Douwe Bob haalde met Slow Down mooie punten (een elfde plek). Ook topfavoriet Sergey Lazarev (Rusland) had het nakijken. Australië eindigde als tweede, gevolgd door Rusland.

Volledig scherm
© ANP

Jamala, die tijdens de finaleshow een blauwe Jomanda-jurk droeg, werd geboren in Osj, een stad in het huidige Kirgizië. Haar Krim-Tataarse voorouders werden tijdens de jaren veertig door Jozef Stalin gedeporteerd naar Centraal-Azië. Haar grootmoeder was begin twintig toen ze met haar vier zoons en dochter het land uit moest. Eén van die kinderen overleefde dat niet. De dochter van oma Nazylkhan overleed tijdens de dagenlange treinreis en werd daarna 'als afval' uit de treinwagon gegooid, vertelde Jamala aan persbureau Reuters. De zangeres wil dat deze geschiedenis 'herkend en herdacht' wordt. ,,Wat je kent, kun je voorkomen.'' En zaterdagavond, na haar overwinning: ,,Ik wil liefde en vrede voor iedereen. Dank jullie wel.''

Opera
Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie keerde de toen nog jonge Jamala met haar familie terug naar de Krim, dat deel was gaan uitmaken van Oekraïne. Al van jongs af aan was ze gefascineerd door muziek en volgde verschillende opleidingen in die richting. Haar passie ging in eerste instantie vooral uit naar operamuziek. Later zou ze zich ook gaan toeleggen op jazz en soul.

Haar grote doorbraak kwam in 2009, toen ze het muziekfestival New Wave in Letland won. In 2011 nam Jamala deel aan de Oekraïense voorronde voor het Eurovisie Songfestival. Ze haalde de finale, waarin ze als derde zou eindigen, met Smile. Na geruchten over fraude besloot de openbare omroep een nieuwe finale te organiseren, waarvoor Jamala vriendelijk bedankte. In 2016 deed ze een nieuwe, zeer geslaagde poging. Ze mocht naar Stockholm. 

'Molotovcocktail'
In het winnende liedje 1944, dat op sociale media wisselende reacties kreeg variërend van gekrijs tot prachtig, zingt ze over de deportatie van 240.000 Krim-Tataren naar Centraal-Azië waaronder dus ook haar eigen familie te lijden had. De Russische pers is ronduit negatief over Jamala's 'klaagzang'. Het nummer wordt 'de provocatie van het jaar' genoemd en zelfs 'een molotovcocktail naar Rusland'.

Het ESF wordt in 2017 zeer waarschijnlijk gehouden in Kiev. De laatste keer dat Oekraïne het Eurovisie Songfestival won, was in 2004. Toen ging zangeres Ruslana er met de hoofdprijs vandoor met Wild Dances. In 2005 weigerde de Eurovisieorganisatie de Oekraïense inzending van de groep Green Jolly, dat een bewerking was van het lijflied van de demonstranten tijdens de Oranje Revolutie een jaar eerder. De groep mocht toch meedoen, nadat de tekst grondig was aangepast.

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm

De top tien:

1. Oekraïne met Krim-Tataars Jamala (1944)

2.  Australië met Dami (Im Sound of silence)

3  Rusland met Sergej Lazarev (You are the only one)

4. Bulgarije met Poli Genova (If love was a crime)

5. Zweden met Frans (If I were sorry)

6.  Frankrijk met Amir (J'ai cherché)

7.  Armenië met Iveta Mukuchian (LoveWave)

8. Polen met Michal Szpak (Color of your life)

9. Litouwen met Donny Montell (I've been waiting for this night)

10. België met Laura Tesoro (What's the pressure)

11. Nederland met Douwe Bob (Slow down)

  1. Anouk slaat terug na kritiek op hardheid: 'Zeurende hoeren'
    Catfight

    Anouk slaat terug na kritiek op hardheid: 'Zeurende hoeren'

    Het vertrek van Kira Dekker uit The voice of Holland loopt uit op een online catfight tussen de Groningse zangeres en coach Anouk. De rockdiva haalt op Instagram hard uit naar de singer-songwriter, die na haar vertrek uit de RTL4-talentenjacht grappend twitterde dat ze chocolade ging eten en het Anouks schuld zou zijn als ze daar dik van wordt. ,,Het is niet mijn schuld, you stopt het zelf in your mond'', sneert Anouk terug.

poll

Van mij mag de Televizier-Ring naar

  • Zondag met Lubach (52%)
  • Expeditie Robinson (19%)
  • Beste Zangers (30%)
55856 stemmen