Volledig scherm
Ook bij VTM verdwijnt Zwarte Piet, met ingang van volgend jaar © AD

Pietenpact: Vlaamse omroep haalt streep door Zwarte Piet

Vanaf 2017 zullen er geen zwarte pieten meer te zien zijn in Vlaanderen. Dat meldt het Vlaamse VTM.

Verschillende Vlaamse zenders voor kinderen, speelgoedwinkels, theaterorganisaties en onderwijsinstanties in Vlaanderen hebben een zogeheten 'Pietenpact' ondertekend.

Daardoor zullen er vanaf 2017 geen volledig zwartgeschminkte pieten meer zijn. Het pact is een initiatief van de culturele organisatie deBuren, die wil dat elke verwijzing naar zwarte mensen verdwijnt.

Commotie
Na de commotie in Nederland over Zwarte Piet en de vervangingen door roetveegpieten heeft ook Vlaanderen besloten om de zwarte piet te verbannen.

Met het Pietenpact wil deBuren naar eigen zeggen laten zien dat 'alternatieven mogelijk en haalbaar zijn, en dat daar een groeiend draagvlak voor is".

Hoe het feest in Vlaanderen wordt ingevuld mogen de organisaties nog steeds zelf kiezen. Zonder of met pieten, roetveegpieten, regenboogpieten of schminkvrije pieten.

  1. Hoe twee 70+’ers een hit scoren met een show waarmee het Linda niet lukte

    Hoe twee 70+’ers een hit scoren met een show waarmee het Linda niet lukte

    In een zomerperiode waarin traditioneel minder televisie wordt gekeken, stemmen alweer een week tussen de 1,2 en 1,4 miljoen mensen dagelijks op De Slimste Mens af op NPO 2. De quiz met Philip Freriks en Maarten van Rossem is bijna dagelijks na het Achtuurjournaal het best bekeken programma. Zo ook gisteravond toen 1,4 miljoen kijkers naar de 74-jarige quizmaster en het 75-jarige jurylid besloten te kijken op hun vrijdagavond.