Volledig scherm
© ANP/fotomontage AD

Pino wil dat ombudsman Sesamstraat gaat redden

De acteurs van Sesamstraat zijn naar de Nationale Ombudsman gestapt. Ze willen dat hij zich hard maakt om het kinderprogramma op de publieke zender te behouden. Dat zegt Gerda Havertong, al 30 jaar bewoonster van Sesamstraat.

Volledig scherm
Gerda Havertong:'Dit is respectloos naar kinderen toe' © ANP

Het programma, dat 40 jaar bestaat, is al jaren onderwerp van discussie. Eerst werd het tijdstip vervroegd. Sinds begin dit jaar is Sesamstraat niet meer te zien op het publieke net (NPO1) maar op het digitale themakanaal Zapp Xtra. ,,Het belang van het educatieve aspect raakt ondergesneeuwd'', zegt Havertong. ,,Sesamstraat mag niet verstopt worden. Het zit bovendien op een kanaal waar mensen voor moeten betalen. Dat is respectloos naar kinderen toe.''

Licentie
De acteurs vrezen voor het einde van het programma. Medio 2017 loopt de Amerikaanse licentie af. Havertong vreest dat het niet wordt verlengd. De NTR en de NPO praten over de toekomst van Sesamstraat, maar doen geen mededelingen. ,,De onderhandelingen over een nieuwe licentie moeten nog beginnen. Wij willen daar niet op vooruitlopen,'' aldus een zegsman van de NPO.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
De belevenissen van Bert en Ernie zijn zowel bij kinderen als volwassenen populair. © ANP
Volledig scherm
Sesamstraat is al jaren onderwerp van discussie. © ANP
Quote

Onze intentie is om het programma te behouden

Woordvoerder NTR

,,Onze intentie is om het programma te behouden'', zegt een woordvoerster van de NTR. ,,Het hangt van verschillende factoren af. Heeft de NPO ruimte voor Sesamstraat, wil de NTR het maken, vinden de mensen in de Verenigde Staten het de moeite waard?'' Dat laatste wordt met een volmondig 'ja' beantwoord door de Amerikanen. 

,,We praten regelmatig met de NTR en zien Sesamstraat dolgraag  nog eens 40 jaar op tv'', laat vicepresident Maura Regan van moederbedrijf Sesame Workshop weten. Over alle veranderingen laat Regan zich niet uit. ,,We hebben een lange, vruchtbare samenwerking met de NTR. We delen ideeën en bieden kaders. De producenten beslissen wat ze uitvoeren en hoe.'' De kijkcijfers van Sesamstraat zaten de laatste jaren juist weer in de lift.

Volledig scherm
Tommie en Ieniemienie. © ANP

poll

Van mij mag de Televizier-Ring naar

  • Zondag met Lubach (52%)
  • Expeditie Robinson (19%)
  • Beste Zangers (30%)
55856 stemmen