Volledig scherm
© .

Poetin gaat voor 'valse' winst op Songfestival

In Kopenhagen gonst het van de geruchten dat Poetin heuse 'voting camps' in voormalige Sovjetstaten zou hebben opgericht om te kunnen zegevieren op de liedjeswedstrijd. Dat meldt de Duitse krant Bild.

Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© ap

Mark Pittelkau, een reporter van de Duitse krant die verslag uitbrengt vanuit Kopenhagen, weet het zeker. Poetin voert de directe politieke druk op de organisatie van het Songfestival achter de coulissen gestaag op. Net zoals de voorgaande jaren overigens. In 2008 won Rusland het liedjesfestijn. 

Apolitiek
Zoals bekend is, heeft de Russische president niet alleen de touwtjes bij de staatstelevisie stevig in handen, maar dirigeert hij ook de tweelingzusjes die de kleuren van zijn land verdedigen. Zo mogen Anastasia en Maria, alias de Tolmachevy Sisters, geen politieke uitspraken doen en al zeker niet over de gespannen situatie in de Krim. De jongedames laten zich in interviews dan ook niet uit over Poetin of de situatie in Oekraïne.  

Het brandend verlangen om de overwinning op het Songfestival in de wacht te slepen, zou de Russische president aangezet hebben om het stemvee in vroegere Sovjetstaten te mobiliseren. In zogenaamde 'voting camps' horen de uitverkorenen slechts één ding te doen: stemmen op Rusland.

Boegeroep
De halve finale van de liedjeswedstrijd was alvast geen onverdeeld succes voor de tweelingzusjes. Ook al konden ze zich, al dan niet met hulp van voting camps, verzekeren van een plaats in de finale, het resultaat van de stemming werd op boegeroep onthaald door de toeschouwers in Kopenhagen. De kandidate van Oekraïne, Mariya Yaremchuk, wist zich daarentegen verzekerd van publieke steun met haar nochtans bevreemdende 'hamsteract'.

Volgens de journalist van Bild vloeiden achter de coulissen, ver weg van de schijnwerpers, bittere tranen bij de piepjonge Tolmachevy Sisters na de publieke afwijzing. Worden het zaterdag tranen van vreugde?