Volledig scherm
Een politieman roept Occupy-betogers op hun kampement in het New Yorkse Zuccotti Park te verlaten, vorige week dinsdag. © ap

Politie New York moet media ongestoord laten werken

De politie in New York mag vertegenwoordigers van de media niet op onredelijke wijze lastigvallen tijdens hun werk. Die boodschap van hoofdcommissaris Raymond Kelly is gisteren voorgelezen op alle politiebureaus in de Amerikaanse stad.

De mededeling volgt op de arrestatie van verschillende journalisten die de protesten versloegen van de beweging Occupy Wall Street. Sommigen waren, samen met betogers, opgepakt terwijl ze zich bevonden op privéterrein. Dat is volgens Kelly voortaan uitdrukkelijk verboden, tenzij de eigenaar van het perceel de politie vraagt in te grijpen.

Protestbrief
Na de arrestatie van ten minste zes journalisten ontving de politie vorige week een gemeenschappelijke protestbrief van verschillende mediabedrijven, waaronder het persbureau AP, dat een verslaggever en een fotograaf opgepakt zag worden. 'Het politieoptreden was vijandiger tegenover de pers dan bij elke andere gebeurtenis uit het recente verleden', stond onder meer in de brief.

Vertegenwoordigers van onder meer AP, de New York Times, de New York Post en de Daily News hebben gisteren een gesprek gevoerd met hoofdcommissaris Kelly. In de dienstmededeling die op de bureaus is voorgelezen, staat onder meer dat de politie in haar omgang met de media 'de principes van een vrije pers en een geïnformeerde burgerij' moet respecteren.