Volledig scherm
PowNed-verslaggever Rutger van Castricum (L) omhelst minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken op het Binnenhof © ANP

PowNed en WNL krijgen vijf jaar uitstel

De omroepen PowNed en WNL kunnen nog vijf jaar hun aspirant-status behouden. VVD en PvdA zijn dinsdag overeengekomen dat deze kleine, nieuwe omroepen tot 2020 de tijd krijgen om te groeien.

De coalitie vindt het niet eerlijk dat PowNed en WNL het slachtoffer worden van de nieuwe regels. 'We hebben tijdens de wedstrijd de regels veranderd', stelt een woordvoerder van de VVD vast.

Na 2020 moeten de omroepen wel gaan aansluiten bij de rest van het bestel. Dan moeten ze ook aan de eis van 150.000 leden gaan voldoen.

De Tweede Kamer praat woensdag met staatssecretaris Sander Dekker (Media) over een wet die bepaalt dat er vanaf 2016 nog maximaal acht publieke omroepen mogen zijn. Het gaat dan om drie fusieomroepen, drie zelfstandige omroepen, de NTR en de NOS (die beiden geen leden hebben). Nieuwe omroepen moeten eerst het ledenaantal uitbreiden en daarna een fusiepartner zoeken. Daar hebben PowNed en WNL nu meer tijd voor.