Privacytest offline gehaald wegens privacyschending

De Privacytest, een programma over privacy dat gisteravond op televisie te zien was, is door AVROTROS van Uitzending Gemist gehaald. De reden hiervan is dat het programma de privacy van nietsvermoedende Instagram-gebruikers schond, meldt Nu.nl.

Quote

Het is vooral ironisch dat het een privacypro­gram­ma is en dat ze mijn privacy schenden

Roos Blufpand

Ethisch hacker Wouter Slotboom liet in de uitzending Instagram-foto's van rijbewijzen en sleutels zien. Zulke foto's kunnen door criminelen misbruikt worden, waarschuwde hij, bijvoorbeeld door sleutels te kopiëren. De rijbewijzen waren onherkenbaar gemaakt, maar de sleutels, de gebruikersnamen en de profielfoto's niet. In totaal kwamen er foto's van tien profielen voorbij.

Twee eigenaren van de getoonde Instagram-foto's laten weten dat ze niet om toestemming gevraagd zijn voor het gebruik van de foto's. ,,Het is vooral ironisch dat het een privacyprogramma is en dat ze mijn privacy schenden'', zegt singer-songwriter Roos Blufpand. Zij hoorde vanochtend pas dat ze op televisie geweest was.

Lage resolutie
Een woordvoerder van AVROTROS laat weten dat de foto's niet onherkenbaar waren gemaakt, omdat de resolutie op televisie te laag is om er misbruik van te maken. Daarentegen is het wel mogelijk om de foto's via de gebruikersnamen in hogere kwaliteit op te zoeken. ,,Daar hadden we even goed naar moeten kijken.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement