Volledig scherm
Sonja van Proosdij op een archieffoto. © ANP

Radiopresentatrice Sonja van Proosdij (84) overleden

In haar woonplaats Den Haag is donderdag radiopresentatrice Sonja van Proosdij op 84-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de uitvaartondernemer gemeld op verzoek van Van Proosdij zelf.

Sonja van Proosdij was een van de eerste vrouwelijke radiopresentatoren. Ze begon haar omroepcarrière in de jaren zestig bij piratenzender Radio Noordzee, die uitzond vanaf het REM-eiland, een platform in de Noordzee. Met haar presentatie opende ze de zender en sprak ze zes maanden later ook de laatste woorden, toen de regering de stekker uit het REM-eiland trok.

Daarna verkaste Van Proosdij naar Hilversum, waar ze ruim 25 jaar verslaggeving en presentatie deed bij de actualiteitenrubriek AVRO's Radiojournaal. Ook maakte ze kinderprogramma's en reportages voor de NCRV. Daarnaast leverde ze geschreven bijdragen aan kranten en tijdschriften.

Van Proosdij stond bekend om haar directe en persoonlijke manier van interviewen. Kort voor haar dood interviewde ze nog ambassadeurs in Nederland, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

  1. 1.672.000 kijkers zien ‘geïrriteerde en vermoeide’ Chantal in The Voice

    1.672.000 kijkers zien ‘geïrri­teer­de en vermoeide’ Chantal in The Voice

    Chantal Janzen was gisteravond tijdens de tweede liveshow van The Voice of Holland niet op haar best. Dat stelde een bezorgd deel van de 1.672.000 kijkers op sociale media. De presentatrice zou volgens het thuispubliek niet lekker in haar vel zitten en snel op haar teentjes getrapt zijn. ‘Ik wil #Chantal een aai over der bolleke geven, ze is zo niet zichzelf (nouja, de versie die ik van haar ken)', is een greep uit de reacties.