Volledig scherm
De 33-jarige Rick Brink uit Hardenberg (midden). © ANP

Rick Brink (33) gekozen tot 'minister' van Gehandicaptenzaken

Rick Brink (33) is maandagavond in het Kurhaus tijdens een live-uitzending van KRO-NCRV verkozen tot officieuze minister van Gehandicaptenzaken. Brink werd door een jury gekozen uit zes kandidaten.

Brink komt een jaar lang betaald in dienst bij de omroep KRO-NCRV en krijgt een team ter ondersteuning. De omroep gaat het thema dit jaar ook in diverse programma's op radio en televisie integreren. Brink komt uit Hardenberg (Overijssel) en is daar gemeenteraadslid voor het CDA. Hij wil zich vooral gaan inzetten voor kinderen. 

,,Het is van groot belang dat gehandicapte kinderen volledig kunnen integreren in het onderwijs en de samenleving’’, zei hij eerder in een interview met RTV Oost. ,,Door het mogelijk te maken dat zij samen met andere kinderen kunnen spelen en naar school gaan, halen we hen uit hun isolement.’’

In de jury zaten oud-wielrenner Leontien van Moorsel, cabaretier Vincent Bijlo en voormalig minister Ronald Plasterk. Het publiek had de laatste stem. De zes kandidaten werden door de juryleden en door minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) aan de tand gevoeld over hun plannen en persoonlijke kwaliteiten.

,,Er zijn bijna twee miljoen Nederlanders met een handicap. Die zijn haast onzichtbaar, ook in politiek Den Haag’’, zei initiatiefnemer en presentatrice Lucille Werner. ,,Het beleid gaat nu over veel verschillende ministeries, die allemaal een klein stukje hebben.’’ Werner strijdt al jaren voor meer acceptatie en zichtbaarheid van gehandicapten.