Volledig scherm
Patrick en zijn ouders Evelien en Marcel © Guus Schoonewille

RTL zendt pestprogramma zonder geheime beelden uit

UpdateDe aflevering van het RTL-pestprogramma Project P over het Einstein Lyceum in Hoogvliet mag komende maandag niet worden uitgezonden. Dat besliste de rechtbank in Lelystad vandaag in een kort geding dat de school mede namens de ouders van de leerlingen had aangespannen. RTL gaat de aflevering wel uitzenden, maar zonder de geheime beelden.

Het Einstein Lyceum wilde de aflevering over de 12-jarige gepeste leerling Patrick voorkomen, omdat hiervoor verborgen camerabeelden zijn gemaakt.

De school vindt dat de kinderen op de beelden nog te herkenbaar waren, hoewel ze vaag waren gemaakt. De rechtbank vindt dat de privacy van de leerling zwaarder weegt dan het aan de kaak stellen van pestgedrag. De jonge leerlingen zijn leerplichtig, ze móeten naar school en kunnen er dus niet voor kiezen of ze wel of niet op de beelden terechtkomen. Bovendien zijn de leerlingen ondanks het onherkenbaar maken ('blurren') vermoedelijk wel te herkennen voor hun naaste omgeving en zijn de beelden niet meer te verwijderen als ze eenmaal via sociale media worden verspreid.

Ook een opgenomen confrontatie waarbij de leerlingen kijken naar de in het geheim gemaakte beelden mag niet op tv komen.

Wel uitzenden
De gewraakte beelden beslaan in totaal 6 minuten. De aflevering duurt in totaal 3 kwartier. RTL zendt komende maandag de aflevering wel uit, maar zonder de door de rechter verboden beelden. Patrick, de 12-jarige gepeste jongen om wie het draait, wil zelf wel graag dat de uitzending doorgaat, zegt Le Poole. RTL zal zich aan het vonnis van de rechter houden. Die knoopte aan zijn uitspraak een dwangsom van 250.000 euro vast.

Jammer
'Het is heel jammer dat we niet kunnen laten zien hoe mooi de ontmoeting was van Patrick met zijn klas', reageert algemeen directeur Bernard van den Bosch van producent Skyhigh. 'Dat was heel positief en het gaf hem ook een enorme boost.' Van den Bosch vindt het dan ook 'heel jammer' dat de rechter in Lelystad de verborgen camerabeelden in de aflevering heeft verboden. 'Gelukkig hebben we in de eerder getoonde drie uitzendingen kunnen laten zien waarom we dit programma wilden maken en die kinderen worden nu ook niet meer gepest.'

Rust
'Het ging ons om de veiligheid van de school en of verborgen camera's acceptabel zijn. De rechter vindt net als wij van niet. De school hoort een veilige plek te zijn.' Dat zei een opgeluchte rector Geert Millenkamp van het Einstein Lyceum.

Volgens Millenkamp hoort pesten als thema op de agenda van de school te staan, maar zonder inzet van verborgen camera's op tv. Hij hoopt dat RTL zijn verantwoordelijkheid neemt. 'De rechter was volstrekt helder. Het lijkt me vanzelfsprekend dat RTL dat ter harte neemt.' Op de vraag of hij daarmee ook bedoelt dat de omroep afziet van de hele aflevering, zei de rector: 'Ik kan me dat heel goed voorstellen.'

De rector zei verder dat hij wil dat de rust nu terugkeert op zijn school. 'We moeten weer over tot de orde van de dag, want we zijn een school.'

Tijdens de zitting werd bekend dat de 12-jarige Patrick, over wie de uitzending gaat, thuis zat. Hij mocht volgens RTL na de confrontatie met zijn medeleerlingen voor het programma niet meer de klas in. De school liet daarop weten dat zijn ouders hem ziek hadden gemeld en dat er al langer sprake van was dat de jongen naar een andere opleiding moest omdat hij niet kon meekomen. Volgens Millenkamp is hij woensdag en vrijdag op school geweest. 'We zijn nu voor hem samen met zijn ouders een plan van aanpak aan het uitrollen.'