Volledig scherm
© Getty Images

Rusland denkt over boycot Eurovisie 2017

Rusland weet niet of het volgend jaar meedoet aan het Eurovisie Songfestival in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het Kremlin is boos over de winst van zangeres Jamala. Ze zong over Stalin.

Volledig scherm
© Getty Images

Volgens Kremlinwoordvoerder Dmitiri Peskov is het nog te vroeg omdaarovertepraten. ,,Wacht u op het moment dat het zwaard valt,'' zei hij maandag tegen journalisten op de vraag of Rusland volgend jaar moet weigeren mee te doen aan het jaarlijkse liedjesfestival.

Afgelopen zaterdag veroorzaakte de finale van Songfestival - meer gepolitiseerd dan ooit tevoren - een golf van verontwaardiging in Rusland door de winst van de Oekraïense bijdrage. De Krimtataarse zangeres Jamala bezong in haar lied 1944 de deportatie van haar volk op bevel vanSovjetleider Stalin in dat jaar. Moskou vond voorafgaand aan de finale het lied van Jamala al te politiek, omdat het ook zou verwijzen naar de annexatie van de Krim in 2014 door Rusland, en eiste een verbod.

Boodschap
Maar de organisatie dacht daar anders over en dus kon Jamala haar lied gewoon ten gehore brengen. Jamala zelf had overigens van tevoren in een interview al aangegeven dat haar lied wel degelijk een politieke boodschap bevatte. Olie op het vuur dus, dat de organisatoren juist hadden geprobeerd te blussen.

Na een knetterende apotheose bleven in de finale Oekraïne en Rusland als laatste over bij de verdeling van de sms-stemmen van de televisiekijkers. De jury's in verschillende landen hadden Oekraïne al boven Rusland geplaatst, en na de stemmen 'van het volk' wist Jamala de Russische kandidaat en gedoodverfde winnaar Sergej Lazarev net voor te blijven: 531 tegen 491 punten. 

Quote

We hebben het over de algehele demonise­ring van Rusland, over hoe alles slecht is aan ons.

Drapeko

In Rusland brak direct een storm van kritiek los en in de media en op de sociale media waren de samenzweringstheorieën niet van de lucht. Het Russische parlementslid Jelena Drapeko weet Ruslands nederlaag aan de 'informatieoorlog' die volgens haar tegen het land wordt gevoerd.

Demonisering
,,We hebben het over de algehele demonisering van Rusland, over hoe alles slecht is aan ons, over hoe onze atleten doping gebruiken en onze vliegtuigen het luchtruim schenden,'' zei Drapeko tegen het Russische persbureau TASS. ,,Dit alles wordt nu ook duidelijk.'' De vicepremier van de Krim bood maandag Jamala het Russische staatsburgerschap aan en nodigde haar uit terug te keren naar het schiereiland in de Zwarte Zee.