Russische reality tv: de Hunger Games in het echt

De Hunger Games, maar dan in het echt: vijftien mannen en vijftien vrouwen zullen vanaf 1 juli in de Siberische wildernis gedropt worden en daar negen maanden moeten zien te overleven. De gevaren loeren overal, van wilde beren, wolven en giftige slangen tot temperaturen die zakken onder -40 graden. De deelnemers die het einde halen, mogen de buit - een geldprijs van 1,5 miljoen euro - onder elkaar verdelen.

Quote

Wij zijn niet verantwoor­de­lijk als iemand verkracht of vermoord wordt

Yevgeny Pyatkovsky - Bedenker

Alsof de gevaren van buitenaf nog niet genoeg zijn, doen de spelregels van de realityshow er nog een schepje bovenop: 'alles is toegestaan', zo is te lezen in The Siberian Times. ,,Roken, alcohol, vechtpartijen, verkrachting, moord, alles."

,,Wij zijn niet verantwoordelijk als iemand verkracht of vermoord wordt. Dat staat duidelijk in een document dat de deelnemers op voorhand moeten ondertekenen", stelt de bedenker van 'Game2: Winter'. Zijn naam: Yevgeny Pyatkovsky, een 35-jarige Russische miljonair.

'Deur open voor beestachtig gedrag'
Ondanks de stoere praat zal het wellicht zo'n vaart niet lopen: de deelnemers krijgen ingepeperd dat de Russische wetgeving ook voor hen blijft gelden. Wie een misdaad begaat, kan gewoon aangehouden worden.

Dat er stevige kritiek losbarst door het concept, is geen verrassing. ,,Dit zet de deur open voor beestachtig gedrag, alsof ze verkrachting en moord willen promoten", klinkt het. ,,Er hangen wel camera's, maar die zullen ook niet alles zien."

Volledig scherm
Yevgeny Pyatkovsky. © Privé

De deelnemers moeten zelf 157.000 euro op tafel leggen om mee te mogen doen, of online gekozen worden. De minimumleeftijd bedraagt 18 jaar. Andere voorwaarde is dat deelnemers in goede mentale gezondheid verkeren. 

Er zal geen filmploeg in het gebied zijn. Het hele terrein - met een lengte van 3,5 kilometer en een breedte van 3 kilometer - wordt in beeld gebracht door 2.000 camera's. Iedere kandidaat zal ook zelf een draagbare camera met herlaadbare batterij bij zich hebben.

De klok rond op internet
De uitputtingsslag zal de klok rond uitgezonden worden op internet, met vertalingen in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Chinees en Arabisch. ,,De meesten van jullie zullen 'Lost' wel gezien hebben, maar overleven in een tropisch klimaat is wel iets anders dan in de Siberische wildernis. In de zomer kan het 35 graden worden, in de winter kouder dan -40 graden."

De kandidaten zullen op voorhand survivaltraining krijgen, maar daarna staan ze er alleen voor. ,,Vergeet niet dat dit een echt bos is, met gevaarlijke dieren en insecten. Wie hulp nodig heeft, moet er rekening mee houden dat de helikopter een half uur nodig heeft om ter plaatse te komen. Wie wil stoppen, kan ten allen tijde op zijn of haar 'paniekknop' drukken. Dan wordt die persoon opgepikt en verdwijnt hij uit de show."

Volledig scherm
© Game2: Winter
Quote

Intuïtie wordt belangrij­ker dan instruc­ties opvolgen

Nikolay Ginzburg - Producer

De deelnemers krijgen ook messen om op jacht te gaan. In de zomer zullen ze genoeg voedsel moeten sprokkelen om de strenge wintermaanden door te komen. Via gaten in het ijs kan er dan wel nog altijd vis gevangen worden.

Naast de typische waaghalzen zouden ook al ondernemers, fotografen, juweliers en psychologen zich gemeld hebben. ,,Het klinkt misschien vreemd, maar gewone mensen zouden wel eens veel kans kunnen maken", stelt producer Nikolay Ginzburg. ,,Intuïtie wordt belangrijker dan instructies opvolgen."

'Geen dokters in programma'
,,Natuurlijk wordt het een extreem programma. Er zal bijvoorbeeld geen enkele dokter meedoen. Wie ziek wordt of gewond raakt, moet dus op de helikopter wachten. Hij of zij zal dan niet meer mogen terugkeren."

Volgens Pyatkovsky is er intussen al interesse uit vijf landen om het programma op tv uit te zenden.