Sabia en Sylvie, hoe om te gaan met dit complexe conflict?

ColumnWe willen het allemaal weten. We smullen ervan. Ik ook. Elke keer klik ik er weer op, op zo'n headline. Dan lees ik het artikel, en vraag ik me af waarom. Waarom, Eva? Waarom wil je dit weten?

Volledig scherm
© Q-Music

Syrië staat al twee jaar in brand, er vallen dagelijks burgerslachtoffers, toch verdwenen de schokkende nieuwsberichten vaak naar achteren. Naar pagina vijf. Een kortje. Deze week werd bekend dat er gifgas zou zijn gebruikt, waardoor ingrijpen niet uit kan blijven. Bulletins openen er weer mee en Syrië staat eindelijk weer op de voorpagina's.

Thuis, aan de houten eettafel, bespraken we de Geneefse Conventie. Waarom bommen wel mogen ten tijde van oorlog, en waarom landmijnen en gifgas niet. Hoe tegenstrijdig het voelt dat mensen niet kunnen afspreken elkaar niet meer af te slachten, maar zich binnen die oorlog wel aan bepaalde regels (moeten) houden. En dat er niet twee - het leger van Assad en de gewapende rebellen- maar veel meer partijen zijn. Daar wist mijn vriend dan weer van alles over te vertellen.

Ik besloot dat we in de show maar eens met iemand moesten bellen die alle feiten voor ons op een rij kon zetten, want inmiddels weet ik helemaal niet meer of er wel of niet ingegrepen moet worden.  

Dan dat andere internationale probleem, wat dagelijks in het nieuws is. Ik volg het op de voet, maar er wordt aan de houten eettafel niet over gesproken. Universele afspraken op het gebied van vriendschap worden geschonden. Grote koppen, beide partijen slaan van zich af, brengen nieuwe feiten naar buiten die een ander licht op de zaak werpen. Manipulatie en samenzwering troef. Iedereen kijkt toe, niemand grijpt in. Het gebruik van het laatste, verboden wapen zal niet lang op zich laten wachten, namelijk de inzet van kinderen. Sabia en Sylvie, hoe om te gaan met dit complexe conflict?  

Zolang we er massaal op klikken, blijft het het nieuws domineren.  Ik ben ook schuldig. Waarom ik het lees? Ik weet het oprecht niet. Maar wat zou ik de dames graag tegelijk in de uitzending hebben. Zij kunnen ongetwijfeld ook een duit in het zakje doen als het gaat om wel of niet ingrijpen in het geval van oorlog.

Groet, Eva

  1. Ophef om Tooske die Dancing with the Stars moet verlaten: ‘Tijd om te boycotten’
    Video

    Ophef om Tooske die Dancing with the Stars moet verlaten: ‘Tijd om te boycotten’

    Tooske Ragas werd de afgelopen weken bestempeld als de gedoodverfde winnares van Dancing with the Stars, maar gisteravond kwam aan haar dansavontuur abrupt een einde. De blondine moest, tegen alle verwachtingen in, het RTL-programma verlaten. Dat zorgde voor veel verontwaardiging bij zowel de jury als de kijkers thuis. ‘Ongelooflijk, ik hoop dat alle dansliefhebbers afhaken bij dit programma na deze blamage'.

Poll

Welk tv-programma moet de Gouden Televizier-Ring 2019 winnen?

Welk tv-programma moet de Gouden Televizier-Ring 2019 winnen?

  • Expeditie Robinson (14%)
  • Chateau Meiland (55%)
  • Beste Zangers (31%)
72086 stemmen