Dennis van de Ven (links) en Jeroen van Koningsbrugge, de makers van Neonletters.
Volledig scherm
Dennis van de Ven (links) en Jeroen van Koningsbrugge, de makers van Neonletters. © ANP

Scène Neonletters over Allah en God geschrapt

Op het laatste moment heeft de AVRO gisteren een scène verwijderd uit Neonletters, het programma van Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven. Het ging om een fragment waarin de acteurs het, verkleed als Allah en God, tegen elkaar opnemen in een bokswedstrijd.

Dat meldt het AD. De aflevering van gisteravond was de eerste van een nieuwe reeks. Een woordvoerster van de omroep laat weten dat 'na lang beraad' is afgezien van het uitzenden van de scène. Die was 'niet grappig genoeg voor al het stof dat hij mogelijk zou doen opwaaien'.

Van Koningsbrugge en Van de Ven wilden met de scène de eeuwigdurende rivaliteit tussen de wereldgodsdiensten verbeelden. Daarbij was Allah volgens Van de Ven 'niet herkenbaar in beeld gebracht', dit volgens de acteur 'omdat je Allah niet mag afbeelden'.

Het was de AVRO die de knoop doorhakte. 'Het is niet onze bedoeling mensen te kwetsen', aldus de omroep. Van de Ven vindt het jammer, maar zegt zich in het besluit te kunnen vinden. Neonletters is voor het derde seizoen te zien bij de AVRO.