Volledig scherm
© NPO

'Sesamstraat is kapotgemaakt'

VideoHet veelbekeken kinderprogramma Sesamstraat verdwijnt van de publieke zender. Het moet plaatsmaken voor ouderenomroep MAX. Pino, Tommie, Ieniemienie en co worden verbannen naar een digitaal themakanaal. Dat komt volgens de publieke omroep omdat we steeds minder traditioneel tv kijken. De eerste protestpagina's zijn reeds in de lucht.

poll

Sesamstraat verbannen naar kanaal 331. Verhuis jij mee?

 • Natuurlijk! Het is educatief en sentimenteel (27%)
 • Nee, ik wil het op NPO1 zien (39%)
 • Maakt mij niet uit, ik keek toch al nooit (28%)
 • Ik heb geen digitale televisie (6%)
18915 stemmen
Volledig scherm
© ANP Kippa
Volledig scherm
© ANP Kippa
Quote

Sesam­straat wordt met zo veel aandacht, liefde en respect voor het kind gemaakt, daar is er geen tweede van

Frank Groothuis

Ineens dook het bericht donderdagavond overal op: het iconische Sesamstraat, sinds 1976 het meest geliefde jeugdprogramma van de Nederlandse televisie, stopt op NPO 1. Op het vlaggenschip van de publieke omroep mag per 1 januari het dagelijkse Tijd voor MAX van Omroep MAX (voorheen op NPO 2) voortaan het blok tussen 17.00 uur en 18.00 uur vullen.

Twitter ontplofte en de eerste protestpagina's op Facebook waren binnen een uur al aangemaakt. De NPO zegt de ophef niet zo te snappen. Het bekendste jeugdprogramma van Nederland zal 'slechts' verhuizen, klinkt het.

,,Het kinderuurtje tussen 17.00 en 18.00 uur verdwijnt, omdat kinderen steeds meer op een andere manier naar programma's kijken,'' verklaart een NPO-woordvoerster. Ze wijst op de digitale 'Zapp app', volgens de zegsvrouw erg populair onder de jeugd. Hij zal al zeker 700.000 keer zijn gedownload. Ook zijn Tommie, Ieniemienie, Pino, Bert en Ernie nog te zien: op het (weinig bekeken) themakanaal NPO Zappelin Xtra (om 18.30 uur) dat iedereen met digitale tv in het basispakket heeft zitten én om 7.00 uur in de ochtend op NPO 3.

,,Sta ik te juichen? Nee, want we verliezen in bereik. Maar is dit het einde van Sesamstraat? Zeker niet',, zegt Paul Römer. Als directeur van de NTR (de omroep die Sesamstraat uitzendt) had hij geen zeggenschap in de keuze van de NPO.

Emotie
Ook Römer wijst op het 'nieuwe kijken' waarin video on demand-diensten meer en meer de dienst uitmaken. ,,En je moet het publiek vinden daar waar ze zitten.'' En over het 'ingebakken' huidige tijdstip van 17.30 uur? ,,Het is een emotie, dat snap ik wel. Maar de kijkcijfers waren ook niet meer om naar de hemel te schrijven. Niks is voor eeuwig, zeker tv-tijdstippen niet.''

Op sociale media werd inderdaad emotioneel gereageerd. 'Dat zullen veel ouders met kleine kids niet leuk vinden', 'belachelijk...hopelijk komt het niet zo ver'. En: 'Ik kijk er al 40 jaar naar en dat het nu stopt is niet te bevatten. Wie is er niet groot mee geworden', 'schandalig NPO ga je schamen', 'waardeloos, echt waardeloos'.

Sommigen zien in het nieuws een bewijs dat de publieke omroep Sesamstraat al jaren langzaam de nek om draait. Vroeger werd het geliefde programma namelijk om 18.30 uur uitgezonden. Na etenstijd en voor bedtijd. 'Eerst Sesamstraat, dan naar bed', was een gevleugelde uitspraak. In 2009 was de wereld te klein toen werd gekozen voor een ander tijdslot. Sesamstraat moest toen plaatsmaken voor Dichtbij Nederland en verhuisde naar 17.00 uur.

Groot gemis
Aart Staartjes alias Meneer Aart dreigde met opstappen als het tijdstip niet gewijzigd zou worden. Toen Staartjes besefte dat er niets zou veranderen, heeft hij besloten om toch te blijven. Hij realiseerde zich dat het voor hem een te groot gemis zou zijn en verklaarde liever laf te zijn dan het programma te moeten missen. Later verhuisde het naar 17.30 uur.

Frank Groothof - die 37 dienstjaren heeft bij Sesamstraat - was verbijsterd toen hij het nieuws hoorde. ,,Sesamstraat wordt met zo veel aandacht, liefde en respect voor het kind gemaakt, daar is er geen tweede van. Het heeft zo veel te bieden: het houdt kinderen een vriendelijke spiegel voor, leert ze hoe de mallemolen van volwassenen werkt en is educatief. Dat het van de zender verdwijnt juist in een tijd waarin een heleboel kinderen met een taalachterstand, allochtonen en vluchtelingen, veel zouden hebben aan het programma, vind ik onbegrijpelijk. Aan de andere kant: ze schuiven al 10 jaar met de show. De plek wordt steeds slechter en dan weten ook steeds minderen kinderen je te vinden.''

Op 4 januari 1976 was de eerste uitzending van de kinderserie. Bekijk in dit filmpje de leaders van toen tot nu.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Humberto Tan: Ik had de naam RTL Late Night niet aangehouden
  video

  Humberto Tan: Ik had de naam RTL Late Night niet aangehou­den

  Humberto Tan begint vanavond aan een nieuwe klus als talkshowhost. Hij gaat samen met onder meer oud-voetballer Theo Janssen het voetbalweekeinde bespreken op RTL 7. Hij duikt daarmee in het gat van Voetbal Inside bij de zender. Toch koos hij voor een andere naam. Hij had gehoopt dat RTL dat ook zou doen bij zijn oude show RTL Late Night, bekende hij gisteren aan Özcan Akyol bij Onze Man in Deventer op NPO Radio 1.