Slow Down overtreft zich niet, maar is krachtige stap naar finale

muziekrecensieNederland kiest op het Songfestival opnieuw duidelijk zijn eigen richting. Douwe Bob presenteert met Slow Down een song die in de nog korte traditie van Anouk en de Common Linnets past: eerlijke, organische muziek die eerder gemaakt lijkt voor de kleine popzaal dan voor de mega-arena van het Songfestival.

Songfestivallied

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Slow Down

Maar juist die afwijkende keuze bewees zich de afgelopen drie jaar al twee keer als succesrijk. Juist de voorspelbare, overgeproduceerde pop van Trijntje Oosterhuis' Walk Along bleek vorig jaar een stap terug.
Of Slow Down - een midtempo cocktail van sfeervolle country, caféfolk en gedistingeerde herenpop - daarmee opnieuw de route naar een goed resultaat zal volgen, blijft onvoorspelbaar. Daarvoor spelen onverwachte factoren - o die scheurjurk! - soms een veel grotere rol dan verwacht.

Maar met Slow Down legt Douwe Bob een solide fundament om mee verder te werken. Het is geen song die grensverleggend of anderszins opzienbarend is, maar hij ligt wel prettig in het gehoor, is warm georkestreerd en gloedvol gezongen.

De Songfestivalwinnaar van vorig jaar, Måns Zelmerlöw uit Zweden, had met Heroes ook geen wereldschokkend lied, maar verpletterde de concurrentie vervolgens met een briljante visuele connectie met de song.

Het duidelijke thema van Slow Down, een protestsong tegen de jachtigheid van het moderne leven, biedt in die zin zeker mogelijkheden. Hoewel het onverstandig zou zijn de song al te overvloedig visueel te decoreren. Daarvoor is de Oranje-inzending te ambachtelijk muzikaal.

De weg naar succes in Stockholm wordt zo een zoektocht naar de wankele balans tussen onversneden rock-n-roll en de eisen die een publiek van 200 miljoen nietsvermoedende tv-kijkers aan een optreden stelt.

Of het lied, dat naadloos past in het eerdere repertoire van Douwe Bob, dan voldoende opvalt is een kwestie van de keuzes van de concurrentie. In een jaar als het vorige, waar bombastische synthesizerballades de norm leken, had Slow Down vrijwel zeker goed gescoord. In dat opzicht heeft Douwe Bob simpelweg wat geluk nodig.

Hij heeft zich met Slow Down helaas niet overtroffen, maar wel een krachtige eerste stap gezet naar tenminste een finaleplaats.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© ANP