Songfestival-liedje: 'Prachtig nummer, voor in de auto'

Ilse DeLange en Waylon hebben bij De Wereld Draait Door hun Songfestival Calm after the Storm voor het eerst voor het grote publiek gespeeld. Het mid-tempo nummer moet Nederland op 6 mei door de eerste halve finale loodsen bij het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen.

 
Jullie hebben zoveel in huis, ik zou meer willen zien'
Claudia de Breij
Volledig scherm
© ANP Kippa

Calm after the Storm is gekozen uit 28 duetten die de twee hebben opgenomen. Volgens Ilse DeLange hebben ze uiteindelijk voor het meest sferische nummer gekozen.

Het lied heeft een uitgesproken countrysound. Ilse en Waylon, die voor de gelegenheid samen The Common Linnets hebben gevormd, zongen het nummer in een volledig akoestische versie. Met deze country-folk-bluegrasband neemt het duo ook een album op.

59ste editie
Nederland moet op 6 mei in de eerste halve finale, van de 59ste editie van het Eurovisiesongfestival, proberen een plaatsje in de grote finale te veroveren. In die halve finale moet ons land het onder meer opnemen tegen Zweden, België, Rusland en IJsland.

Als het Ilse en Waylon lukt, mogen ze Calm after the Storm op 10 mei nog eens ten gehore brengen, in de grote finale. Voor die eindstrijd zijn gastland Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk al zeker van een plaatsje.

Er mist nog iets
Paul de Leeuw, die te gast was bij DWDD, noemt het nummer 'mooi' en 'onderscheidend', maar hij 'mist nog iets'. Hij geeft Waylon en Ilse de tip mee dat ze moeten werken aan hun samenspel. Volgens De Leeuw wordt er nog te weinig naar elkaar gelachen en voelt de samenwerking nog niet helemaal perfect.

'Ik mis dat jullie een geheel vormen. Jullie stralen nog te weinig een team uit', aldus De Leeuw tegen DeLange en Waylon. Claudia de Breij zegt het nummer 'te bescheiden' te vinden. 'Het is een prachtig liedje voor in de auto. Maar jullie hebben zoveel in huis, ik zou meer willen zien', zei ze in DWDD. 

Cornald Maas, samen met zanger Jan Smit commentator van het Songfestival, noemt het lied een 'ontzettend gewaagde keuze'. 'Het spannende van dit nummer is dat er geen spanning in zit. Het lied bouwt geen drama op', gaf hij in het televisieprogramma Pauw en Witteman aan. Maas gaf verder aan dat de studioversie van het nummer veel gewaagder en gedurfder klinkt. Hij vergeleek Calm After The Storm met Every breath you take van The Police.

Meningen lopen uiteen
De meningen van de mensen in het land lopen nogal uiteen, zo blijkt op de sociale media. Critici noemen het nummer saai. 'Ik ben het liedje van Nederland nu alweer vergeten. Geen goed teken. Saaaaai', zo schrijft een van de Twitteraars. 'Als ze nou even een fijne uithaal in dat mooie lied wil gooien, komt het vast goed op het Songfestival', zegt een ander.

En ook: 'Waylon als de nieuwe Amish troubadour met Ilse de Lange naar het Songfestival.' Anderen zijn hoopvoller. 'Dit is een lied met absoluut een kippenvelmoment, maar ik mis inderdaad wel een beetje een opbouw', is een van de meningen. 'Geweldig songfestivallied. Alle lof', valt ook te lezen.