Volledig scherm
© ANP XTRA

'Telefoontap steeds minder effectief'

De telefoontap, in 2010 nog 22.000 keer ingezet door politie en justitie in Nederland, wordt steeds minder effectief. Volgens een uitgave van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie gebruiken mensen tegenwoordig zoveel verschillende manieren om te communiceren dat informatie uit telefoongesprekken lang niet altijd volledig meer is.

E-mailen, bellen via internet (VoIP), chatten via de smartphone en social media maken het voor de opsporing steeds moeilijker om bij te blijven in de communicatiewereld van verdachten en criminelen.

Het WODC interviewde onder anderen politiemensen, officieren van justitie, onderzoeksrechters en advocaten. Zij vinden de telefoontap nog steeds de moeite waard, onder meer omdat ze precies weten welke formulieren ze moeten invullen en hoe het technisch werkt. Ook gebruiken zij de informatie nog steeds in hun onderzoeken. Toch vindt het WODC dat politie en justitie moeten uitkijken dat ze niet achter gaan lopen.

Tegelijk wordt de internettap nog niet veel gebruikt. Zo'n tap kan al een paar jaar ingezet worden, bijvoorbeeld om iemands e-mail te lezen en te volgen. Maar het is voor de politie veel werk om toestemming voor zo'n tap te krijgen en om de vaak grote hoeveelheden informatie te verwerken.

  1. Zangshowoorlog ten einde: RTL wint glansrijk, SBS scoort niet met oude RTL-hit

    Zangshow­oor­log ten einde: RTL wint glansrijk, SBS scoort niet met oude RTL-hit

    Zeven weken lang gingen RTL 4 en SBS 6 de strijd met elkaar aan op de vrijdagavond met allebei een zangshow. RTL 4 kwam met een Brits format All Together Now, terwijl SBS 6 de succesformule It Takes 2 over had genomen van RTL. Het resulteerde in een 7-0 overwinning voor RTL 4. Gisteravond werd All Together Now door 1,1 miljoen kijkers bekeken, terwijl de grote finale van It Takes 2 het moest doen met slechts 581.000 belangstellenden.