Volledig scherm
© AD

The Byrds' Turn, Turn, Turn is bijna letterlijke bijbeltekst

ColumnPopprofessor Leo Blokhuis bespreekt in de krant en op AD.nl een opvallende song die vandaag in de Top 2000 wordt uitgezonden. Nummer 1676: The Byrds - Turn, Turn, Turn (uitzending vrijdag 26 december 12-13 uur).

"Meneer McGuinn, ik heb gehoord dat u uw 12-snarige Rickenbacker bij u heeft. Wilt u die niet gebruiken" Ik werk bij 2 Meter Sessies en de grote Roger McGuinn is op bezoek. Hij speelt een paar liedjes, oud en nieuw, op een afgeragd akoestisch gitaartje. Ik probeer hem een paar keer op andere gedachten te brengen, maar hij heeft geen zin.

"Die klinkt niet zo goed op de radio", zegt hij glimlachend. Doe niet zo gek! Wij gaan dat ding kamerbreed laten klinken met alle microfoons die u wilt! Laat een van je slaafjes dat ding pakken en doe waar je goed in bent! Durfde ik niet te zeggen natuurlijk. Dus bleef het bij een vlakke vertoning met zes snaren.

George Harrison gebruikt bij de opname van 'A Hard Day's Night' een 12-snarige Rickenbacker gitaar. Roger McGuinn hoort het in Los Angeles en weet hoe hij zijn muziek voortaan wil maken. Die Amerikaanse folkmuziek waar hij zo gek op is, niet solo gespeeld zoals zijn helden Dylan en Pete Seeger, maar met een bandje zoals the Beatles. Die twinkelende Rickenbacker en de meerstemmige zang van de groep werden het handelsmerk, meteen al in het begin toen de heren 'Mr. Tambourineman' van Dylan opnamen.

'Turn, Turn, Turn' is geschreven door Pete Seeger. Hij gebruikte de letterlijke tekst uit het bijbelboek Prediker, geschreven door koning Salomo. Salomo was de zoon van koning David. David schreef de meeste bijbelse Psalmen. Eén daarvan, Psalm 40, vormt de basis van het nummer '40' van U2.

Drieduizend jaar na dato hebben vader en zoon David en Salomo beiden succes als tekstschrijver van een poplied. Seeger krijgt op een dag een brief van zijn uitgever. Die protestliedjes van jou, daar kan ik niks mee. Die wil niemand opnemen. Kun je niet wat anders? Pete is boos en vist een stukje papier uit zijn zak waar het begin van het derde hoofdstuk van Prediker op staat.

"Alles heeft zijn tijd", staat er in de Nederlandse bijbel boven. Hij improviseert een melodie en voeft een paar eigen woorden toe: 'Turn, turn, turn" en na de zin "a time of war, a time of peace" voegt hij toe: "a time for peace, I swear it's not too late". Is het toch weer een protestliedje geworden. "Geweldig", schrijft de uitgever als hij het lied ontvangen heeft. "Precies wat ik zocht."