Volledig scherm
Trijntje Oosterhuis © ANP

Trijntje naar Songfestival, Anouk maakt liedje

SongfestivalTrijntje Oosterhuis vertegenwoordigt ons land volgend jaar tijdens het Eurovisie Songfestival in Oostenrijk. De zangeres (41) doet volgens goed ingevoerde bronnen mee met een lied dat is geschreven door Anouk, die in 2013 zelf meedeed.

Volledig scherm
Anouk © ANP

Een officiële bevestiging van het nieuws was er vanavond nog niet, maar bronnen rondom de zoektocht van omroep AVROTROS melden dat Oosterhuis (41) en Anouk (39) vorige maand al samen in de studio enkele songs opnamen. Eén van die liedjes zou de Eurovisie-inzending van Nederland zijn.

De afgelopen week kwamen de onderhandelingen tussen Oosterhuis en de omroep in een beslissende fase. Een kant-en-klaar getekend contract is er nog niet, waardoor er nog altijd een minieme kans bestaat dat de deelname niet doorgaat. Maar wie Anouk vanavond beluisterde in College Tour van de NTR wist voldoende. De zangeres meldde 'slecht te kunnen liegen' toen ze zei dat de kandidatuur van Oosterhuis nog onzeker was. 'Trijntje moet het zelf bekend maken als ze het wordt'. Op de vraag van presentator Twan Huijs of zij het nummer zou schrijven, volgde een veelbetekenend: 'Als ze slim zijn kiezen ze voor het goede.' Als songschrijfster zou Anouk, in 2013 zelf negende met Birds, ook mee gaan naar Wenen.

Ook de AVROTROS bevestigde de inzending van Oosterhuis vanavond nog niet, maar achter de schermen was al duidelijk dat de voorkeur van de omroep de afgelopen weken draaide van Alain Clark naar de voormalig zangeres van Total Touch. Dat de naam van Clark al in de publiciteit kwam voordat de onderhandelingen met de AVROTROS goed en wel op gang waren gekomen, wekte wrevel bij het selectiecomité. Dat had ook Dotan en Jacqueline Govaert gepolst voor een gesprek, maar koos ervoor de mogelijkheden te onderzoeken om Oosterhuis binnen te halen. 

Voorwaarden
De zangeres gaf al snel aan geïnteresseerd te zijn, maar stelde voorwaarden voor haar deelname. Zo wilde Oosterhuis geen nationaal songfestival waar ze haar songs met elkaar moest laten concurreren, maar zelf haar inzending kiezen. Ook wilde ze zekerheid over het samenstellen van haar eigen team en het beschikbare budget. Omroep AVROTROS heeft wegens bezuinigingen dit jaar minder geld te besteden dan tijdens de afgelopen editie toen Ilse DeLange en Waylon als de Common Linnets tweede werden in Kopenhagen met Calm after the Storm.

Anouk meldde afgelopen week nog aan het AD graag weer betrokken te zijn bij het Songfestival. 'Ik heb in 2013 zo'n ontzettend leuke tijd gehad. Nog een keer optreden wil ik niet meer, maar het liedje schrijven zou ik graag nog eens doen.'