Volledig scherm
Willem Holleeder in een promotiefilmpje voor het programma © NTR

Twan Huys: 'Verheerlijking Holleeder flauwekul'

Presentator Twan Huys noemt het onzin dat Willem Holleeder verheerlijkt wordt door hem als gast uit te nodigen in het tv-programma College Tour. 'Dat vind ik flauwekul', zei Huys donderdag tegen Radio 1. 'Ik maak het programma nu vijf jaar en we hebben allerlei mensen te gast gehad. Om een misverstand weg te nemen, er komen niet alleen Nobelprijswinnaars in College Tour'.

'We hebben ook een programma gemaakt met Nick Leeson, de bankier die Barings Bank heeft opgeblazen.'

Volgens Huys zijn er goede redenen om Holleeder uit te nodigen. 'Willem Holleeder is in 1983 een van de ontvoerders geweest van Freddy Heineken en Ab Doderer, zoals iedereen weet, en daarna heeft hij in bijna 30 jaar tijd de Nederlandse misdaadscene vaak vertegenwoordigd op de voorpagina's van de Nederlandse kranten. Hij heeft in al die jaren nooit gesproken over wat hij gedaan heeft.'

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is het eens met Huys. 'Het is onzin dat de pers Holleeder verheerlijkt. Ik ken niemand die zo lang zoveel slechte publiciteit heeft gehad als hij', twittert hij.

Kritiek
De aankondiging dat Holleeder te gast is in College Tour, leidde tot veel kritiek. Kees Sietsma, de oud-hoofdinspecteur die het onderzoek leidde naar de ontvoering van Heineken, zei in De Telegraaf het geknuffel met de veroordeelde crimineel met lede ogen aan te zien. 'De media hebben hem altijd hoog geprezen, dit past daarbij. Het ergste is hierbij dat je onder jeugdigen een zekere mate van verheerlijking veroorzaakt.'

  1. Keihard rennen of stilstaan? Netflix komt met interactief survivalprogramma

    Keihard rennen of stilstaan? Netflix komt met interac­tief survival­pro­gram­ma

    Streamingdienst Netflix komt met acht afleveringen van een survivalprogramma waarin kijkers op interactieve wijze zelf het verloop van hun barre tocht door de wildernis kunnen bepalen. Het gaat om de reeks You vs. Wild van de Britse avonturier en bergbeklimmer Bear Grylls (44). Hij legt alle moeilijke beslissingen letterlijk in de handen van kijkers zoals ‘blijven stilstaan’ of ‘rennen’ en ‘voorzichtig kruipen’ of juist ‘rechtop lopen’.