Volledig scherm
Puck is altijd vrolijk, levendig en actief. Nu moet ze voor een kankerbehandeling naar de VS.

Twitterend Nederland wil Puck redden

Het begon vrijdag met een tweet: Help Puck naar Philly. In drie dagen tijd is de 7-jarige Puck, die aan een zeldzame vorm van kinderkanker lijdt, op Twitter een hit.

Tienduizenden bekende en onbekende Nederlanders steunen de oproep om geld te storten, zodat het gezin naar de VS kan voor een behandeling die Pucks levenskansen vergroot, schrijft het AD vandaag.

Op zijn kop
Heel twitterend Nederland springt sinds dit weekeinde massaal in de bres voor Puck. Ze lijdt aan neuroblastoom, een zeldzame vorm van kinderkanker. Jaarlijks treft deze ziekte 25 kinderen in Nederland, van wie er slechts vijf overleven. Haar ouders hebben één doel: zorgen dat Puck een van die vijf wordt.

Het leven van het gezin staat sinds mei van dit jaar op zijn kop. Puck klaagde toen over pijn in haar zij. Aanvankelijk waren er geen aanwijzingen in het bloedonderzoek, maar een scan in het AMC in Amsterdam wees uit dat ze een enorme tumor in haar borstholte had.

Vrolijk
'We hebben er nooit iets van gemerkt bij Puck. Ze is ontzettend vrolijk, levendig, sociaal en actief. Ze houdt van zingen en dansen, en schrijft zelf liedjes. Als ze de MRI-scanner in gaat, luistert ze naar een cd met dansmuziek van Radio 538.'

Om haar levenskansen te vergroten, moet Puck voor een behandeling naar de Verenigde Staten. In het Childrens Hospital in Philadelphia krijgen patiëntjes in het hoogste stadium van de ziekte een speciale immuno-therapie, waarmee nieuwe tumorcellen direct door het lichaam zelf worden verwijderd.

Puck komt in aanmerking voor deze therapie die haar levenskansen met 20 procent vergroot.  De zorgverzekeraar vergoedt de behandeling, maar niet alle bijkomende kosten. Daarom zamelen de ouders geld in, zodat het hele gezin - met zus Eva (12) en broer Mees (10) - komend voorjaar naar de VS kan. Daarvoor is tussen de 50.000 en 60.000 euro nodig.

Prachtig
Puck staat nu aan de vooravond van een nieuwe chemokuur. Ze vindt het prachtig dat zoveel mensen over haar twitteren. Ook bekende Nederlanders die ze kent, zoals 'Minoes' (Carice van Houten in de gelijknamige film), de man van 'Ik hou van Holland' (Jeroen van Koningsbrugge) en Gordon.

Het gastenboek op de website www.gelukvoorpuck.nl stroomt vol met berichten van medeleven en herkenning. Met honderden volgers en tienduizenden tweets is 'gelukvoorpuck' een trending topic.

Lees het hele verhaal vandaag in het AD.