Volledig scherm
© Utopia

Utopiaan Rienk: 'Irritante' zwerver, wijze straatfilosoof of acteur?

UtopiaNu televisiekijkend Nederland voor de tweede keer getuige was van het reilen en zeilen van de bewoners van Utopia, beginnen de Utopianen zich in populariteit te onderscheiden. Op Twitter wordt er veel gepraat over Rienk Kroese. Wie is toch die man die altijd op blote voeten loopt? Is hij de zwerver die graag de touwtjes in handen heeft of -zoals velen beweren- een steengoede acteur?

Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© epa

Op internet wordt druk gespeculeerd over de echtheid van de Utopianen. Utopia-bedenker John de Mol beweert met de hand op zijn hart dat de deelnemers geen acteurs zijn. Een aantal van hen zijn wel bekend van televisie, zien we op een fanwebsite van de realityshow.

Utopiaan Rienk was gisteravond, na de uitzending die door 1,3 miljoen mensen is bekeken, trending topic op internet. Sommige beweren dat hij acteert en zijn naam niet echt is. Zijn vader Andries Kroese probeert al dagen via Twitter deze roddels te ontkrachten. Dichtbij.nl sprak met een goede vriend van Rienk. Theo Berghuis: 'Voor mij is hij 100 procent echt en ik denk dat hij het makkelijker uithoudt dan de andere deelnemers. Hij loopt zelfs in de winter op blote voeten. Hij sliep hier verderop in het slaaphuis'. Op Twitter laten ook veel mensen weten Rienk ergens te hebben zien rondzwerven in Groningen; bij de bibliotheek, in de trein of bij een occupy-protest.

Geen alcohol
Uit de reacties op Twitter kunnen we in ieder geval een ding opmaken: je mag Rienk of niet. De straatfilosoof weet namelijk heel goed wat hij wil en is graag aan het woord. Zo opperde hij de eerste dag in Utopia dat er beter geen alcohol gedronken kan worden. 'Mensen worden daar vervelend van en hebben dat zelf niet door', was zijn uitleg. Tijdens bewonersvergaderingen schroomt Rienk ook niet zijn ongezouten mening te geven. 'Iedereen zit, dus jij ook', commandeerde hij. En ook in de discussie of er een toilet gekocht moest worden, had de zwerver zijn woordje klaar. Dit tot grote ergernis van veel kijkers. 'Er is in ieder geval ook een dominee. Hij heet Rienk!', aldus Humberto Tan.

'Als ik die groep was zou ik Rienk verkopen' reageert een geïrriteerde kijker. Sommigen krijgen 'rode vlekken en plaatsvervangende koude voeten' van Rienk, zoals Maurice Wijnen. Hij vraagt zich af of Carlo Boszhard nog tijd heeft om personage Rienk toe te voegen aan het repertoire van de TV-Kantine. Een twitteraar heeft zelfs een heus haatprofiel aangemaakt: @AntiRienk.

Toch heeft de inmiddels bekende Nederlander ook fans. 'Toch wel prettig een zwerver in Utopia met onwijs veel straatwijsheid', tweet iemand. 'Ik ben voor de ingestoken, kunstminnende, tobbende en lezende 'zwerver' Rienk. En tegen levenskunstenares Billy', besluit een andere kijker. Bezoekers van de officiële website Utopiatv.nl bestempelden de zwerver maandag als 'meest populaire inwoner'.