Volledig scherm
Haye van der Heyden © ANP/Kippa

VARA dumpt Van der Heyden wegens 'PVV-sympathie'

Schrijver Haye van der Heyden krijgt geen werk meer van de VARA, omdat hij zich in het verleden positief heeft uitgelaten over sommige standpunten van de PVV. Dat zegt Van der Heyden, die na 8 jaar bijdrages te hebben geleverd aan tv-series zoals 'Kinderen Geen Bezwaar' werd bedankt voor bewezen diensten.

Volledig scherm
© ANP/Kippa

In een 'open en eerlijk gesprek' met de VARA-leiding heeft Van der Heyden te horen gekregen dat het voor een omroep met een achterban zoals die van de VARA niet mogelijk is om samen te werken met een freelancer die openlijk sympathie toont voor bepaalde denkbeelden van de partij van Geert Wilders.

'Ik waardeer het dat de VARA zo dapper was om dit duidelijk te maken. Het is natuurlijk veel eenvoudiger om de samenwerking met iemand te verbreken zonder de ware reden te geven. Deze eerlijkheid waardeer ik,' aldus Van der Heyden aan het AD.

De maatregel van de VARA heeft volgens de scenarist direct te maken met zijn opmerking van een jaar geleden over de positieve bijdrage die Wilders en zijn partij aan de Nederlandse democratie hebben geleverd. 'Misschien niet handig, maar ik ga mijn mening niet verbergen. Ik wil mezelf wel elke ochtend in de spiegel kunnen aankijken. Bovendien is de PVV geen extreem rechtse partij. Bepaalde opvattingen van deze partij over bijvoorbeeld de economische verhoudingen zouden een omroep als de VARA moeten aanspreken.'

De VARA liet gisteren in een verklaring weten dat het schrappen van de serie Kinderen Geen Bezwaar niets heeft te maken met de opmerkingen van Van der Heyden over de PVV. Al veel eerder was besloten om met de comedy te stoppen.

  1. Humberto Tan: Ik had de naam RTL Late Night niet aangehouden
    video

    Humberto Tan: Ik had de naam RTL Late Night niet aangehou­den

    Humberto Tan begint vanavond aan een nieuwe klus als talkshowhost. Hij gaat samen met onder meer oud-voetballer Theo Janssen het voetbalweekeinde bespreken op RTL 7. Hij duikt daarmee in het gat van Voetbal Inside bij de zender. Toch koos hij voor een andere naam. Hij had gehoopt dat RTL dat ook zou doen bij zijn oude show RTL Late Night, bekende hij gisteren aan Özcan Akyol bij Onze Man in Deventer op NPO Radio 1.