Volledig scherm
Een beeld uit Hunted, zoals dat bij Channel 4 te zien was. © Channel 4

'Veiligheidsdienst' jaagt op kandidaat in tv-spel Hunted

NPO 3 komt dit najaar met een spraakmakend nieuw tv-programma waarin kandidaten als voortvluchtigen 1 maand lang uit handen moeten zien te blijven van een fictieve geheime dienst. Als deze 'gewone Nederlanders' na 1 maand te zijn opgejaagd nog altijd niet zijn gepakt, winnen ze een geldbedrag.

Hunted, zoals de tv-formule van Endemol Shine heet, is vorig jaar al met veel succes uitgezonden op het Britse Channel 4. Het is momenteel een gewild en veelbesproken format op de MIP-televisiebeurs in Cannes, ook vanwege de actuele gebeurtenissen in Brussel. De onlangs gearresteerde radicaal-islamitische terrorist Salah Abdeslam werd pas na een zoektocht van vele maanden gearresteerd in de wijk Molenbeek.

Kandidaten die zich opgeven voor Hunted kunnen door de tv-makers ineens worden gebeld met de opdracht om hun oude leven tijdelijk vaarwel te zeggen en compleet van de radar te blijven. In het programma volgen we de klopjacht op meerdere 'voortvluchtigen' die met slechts een beperkt budget op zak ertussenuit knijpen. Een team, bestaand uit voormalig rechercheurs, beveiligingsexperts, hackers en psychologen, begint vervolgens een zoektocht waarbij alle moderne middelen worden ingezet. Ze spreken met familie en vrienden van de deelnemers, doen huiszoekingen, doorpluizen mobiele telefoon- en sociale media-verkeer en speuren beelden van beveiligingscamera's af.

Experiment
Hunted wordt gepresenteerd als een sociaal experiment over het vraagstuk of verdwijnen in deze moderne tijd onmogelijk is geworden en of privacy nog wel bestaat. Een winnares uit de Britse versie biechtte na afloop van de serie op dat ze een therapeut bezocht om van haar gevoel van paranoia af te komen. De rechten voor Hunted zijn ook gekocht door China, Denemarken, Spanje en de Verenigde Staten (waar het programma straks wordt uitgezonden door de commerciële tv-reus CBS).