Voorspelling: vier afvallers van Expeditie Robinson

spoiler alertFans van Expeditie Robinson kunnen vanaf donderdag hun borst natmaken als het zeventiende seizoen losbarst. 16 BN'ers reisden deze zomer af naar een tropisch eiland op de Filipijnen om daar te strijden om de titel Robinson 2016. Maar wie haalt die eindstreep niet? In deze exclusieve analyse, gemaakt op basis van het sociale media-gedrag van de avonturiers, verklappen wij vier afvallers.
Let op: in dit artikel worden de namen genoemd.

De opnames van Expeditie Robinson nemen een volle maand in beslag. De deelnemers tekenen een dik contract waarin ze verklaren niets over het verloop van het spel te zeggen tot de laatste uitzending in december. Straf voor het lekken van informatie? 100.000 euro.

In deze analyse kijkt Jaap van Zessen, sociale media-analist bij het AD, naar de afwezigheid van de kandidaten op sociale media. Van Zessen spoorde de afgelopen drie jaar de afvallers van Expeditie Robinson en Wie is de Mol? succesvol op.

Het gedrag van de kandidaten op Facebook, Instagram, Twitter en Snapchat is geanalyseerd met de monitoringtool van Buzzcapture.

De complete analyse lees je in dit artikel. Voor de korte versie bekijk je de video hierboven.

Opnameperiode

Wanneer je alle berichten op sociale media van en over de deelnemers gedurende een jaar bekijkt, zie je direct wanneer de opnamen hebben plaatsgevonden. In de betreffende periode kiezen veel deelnemers ervoor om niet actief te zijn op sociale media en is er een duidelijke vermindering van het aantal berichten.

Ook blijkt dat de groep een maand later dan gebruikelijk is vertrokken. Uit de analyse komt naar voren dat de opnamen hebben plaatsgevonden van 14 juni tot 18 juli.

In die weken koos een aantal deelnemers ervoor om hun sociale mediakanalen uit te besteden. Iemand anders plaatste namens hen berichten of foto's. Hierdoor was het lastiger dan andere jaren om de afvallers voor de derde keer op rij op te sporen. Maar toch lieten enkele deelnemers steken vallen.

Volledig scherm
© Buzzcapture

Screenshots

Volledig scherm
Dave Roelvink op de persdag. © ANP

Op Snapchat worden berichten voor 24 uur gedeeld en daarna verwijderd. Dat betekent dat de activiteit op het snelle medium niet meer is terug te vinden. Fout gedacht van sommige deelnemers, zo blijkt.

Zo maakte Grazia.nl een screenshot van de Snaps van Dave Roelvink en schreef de site een artikel over zijn nieuwe kapsel. Daaruit blijkt dat Dave vroegtijdig weer in het land was. Foto's op Instagram tonen de Amsterdamse mediapersoonlijkheid op 10 juli met nieuw haar.

Volledig scherm
Dave met nieuw haar. © Instagram

De opvallende lezer ziet in de reacties op het bericht van Dave op 10 juni een reactie van deelneemster Anna Nooshin: ,,Dave check je DM''.

Duidelijk een bericht dat de vlogster zelf heeft geschreven. En voor het geval we twijfelden dat iemand anders Anna's account beheerde, ook zij is vroegtijdig op Snapchat gezien, zo blijkt uit een bericht op het forum van Elle Girltalk.

Volledig scherm
© Elle Girl
Volledig scherm
Vlogger Anna Nooshin. © ANP

Twitter

Volledig scherm
Rugbyer JayJay Boske. © ANP

Van de deelnemers die actief bleven tijdens de opnamen, is te zien via welke apparaat ze berichten op Twitter plaatsten. Zo plaatst Jayjay Boske updates via een iPhone. Tijdens Robinson wordt er tussen 10 juni en 12 juli echter geen enkele tweet met de iPhone verstuurd.

Dat Jayjay daarna weer actief wordt via zijn iPhone is een signaal dat hij ruim voor de rest van het eiland af was. De eerdere berichten werden via een ander apparaat gestuurd.

Volledig scherm
© Twitter

Ook Kraantje Pappie is 20 dagen niet actief op Twitter met zijn iPhone en is daarna weer actief.

Volledig scherm
© Twitter

Daarnaast twittert de zus van Kraan op 14 juli naar de hiphopper: ,,Zie jullie vanavond''.

Volledig scherm
© Twitter
Volledig scherm
Kraantje Pappie. © ANP

Lesjes geleerd

Deelnemers van Robinson hebben duidelijk geleerd van twee jaar geleden, toen ze stil waren op hun kanalen en massaal van zich lieten horen bij thuiskomst.

Vorig jaar spoorde Van Zessen toch nog zeven afvallers op, die allemaal vroegtijdig het Robinsoneiland verlieten.

Heb je zelf wat opvallends gezien of ben je benieuwd of er nog meer afvallers bij komen, volg dan het twitteraccount van Jaap van Zessen.

Dit zijn de deelnemers

DJ Dave Roelvink, zangeres Suzanne Klemann, rappers Kraantje Pappie en Dio, presentator Koos van Plateringen, actrice Gaby Blaaser, presentator Lex Uiting en acteur Bartho Braat. Verder survivallen Miss Nederland Jessie Jazz Vuijks, boerin Bertie, model Chloé Leenheer, vlogger Anna Nooshin, kitesurfster Jalou Langeree, actrice en schrijfster Elle van Rijn en ex-rugbyer JayJay Boske mee.

Van Dave, Jayjay, Anna en Kraantje Pappie denkt Jaap van Zessen dat ze het onbewoonde eiland eerder dan bedoeld hebben moeten verlaten.

Expeditie Robinson gaat op 8 september van start op RTL5. De presentatie is weer in handen van Nicolette Kluijver en Dennis Weening.