Volledig scherm

Vrouw doodt man en dochter met bijl: het verhaal

Elzelien K. (66) Deze op het eerste gezicht zo gewone vrouw, met een goed huwelijk en een fijn gezin, vermoordde in 2008 op afschuwelijke wijze haar man (61) en dochter (22) met een bijl.

De vrouw wilde ook zichzelf van het leven beroven, maar dat is mislukt.

'Vrouw is knettergek'
Toen documentairemaker Michiel van Erp het afschuwelijke verhaal in de krant las werd hij erdoor gegrepen, vertelt hij aan BNDeStem. 'Die vrouw is knettergek geworden, dacht ik eerst. Wat kun je nou als motief hebben voor zo'n daad.' Maar zelfs achter de meest gruwelijke moorden zitten menselijke verhalen.

Ernstige depressies
Elzelien bleek te lijden aan ernstige depressies die begonnen waren nadat haar zoon (17) in 1998 door een ongeval om het leven kwam. Ze slikte zware medicijnen. De vrouw snapt zelf nog steeds niet hoe het heeft kunnen gebeuren.'Hoe krankzinnig kan een mens worden?', vroeg zij zichzelf af. 'Ze waren alles voor me.'

Daders zijn slachtoffers
In het nieuwe tv-programma Moordverhalen legt Van Erp de bizarre wereld achter vreselijke delicten bloot. Daders blijken ook slachtoffers te zijn en de grens tussen goed en kwaad is niet makkelijk meer te trekken. 'Misschien lezen kijkers na het zien van deze serie genuanceerder de krant', hoopt Van Erp.

Vanavond, Moordverhalen 20.30 Nederland 1

  1. Bijna 700.000 kijkers voor ‘pure’ Britt Dekker in Waar is De Mol?

    Bijna 700.000 kijkers voor ‘pure’ Britt Dekker in Waar is De Mol?

    Britt Dekker kan rekenen op veel complimenten na haar verschijning in Waar is De Mol?. De paardenvlogster reisde met Johnny de Mol en haar jeugdvriendin Lia af naar Oekraïne, om daar de spookstad Tsjernobyl te bezoeken. Tijdens hun trip vertelde Dekker openhartig over haar eetstoornis en het plotselinge verlies van haar vader. ,,Je ziet dat het lichaam eigenlijk een soort van omhulsel is. Ik dacht: ik ga hem vast nog eens tegenkomen.”
  2. Onbegrip over DWDD-betoog over ouderwets en te weinig divers Friends

    Onbegrip over DWDD-be­toog over ouderwets en te weinig divers Friends

    Komende week is het precies 25 jaar geleden dat de legendarische serie Friends begon; reden genoeg voor De Wereld Draait Door om aandacht te besteden aan de reeks. Arda Kaya van Yung DWDD ging langs bij mediawetenschapper Dan Hassler-Forest van de Universiteit Utrecht en die stelde dat Friends in 2019 niet meer kan. Op sociale media heerst veel onbegrip over zijn betoog: ‘Heeft deze vent überhaupt ooit Friends gekeken?’