Volledig scherm
Gudo Tienhooven is naast verslaggever ook Molloot. © AD

WIDM: Een laatste toost op De Mol

mollenboekjeIn zijn mollenboek houdt AD-verslaggever en molloot Gudo Tienhooven elke zaterdagavond zijn bevindingen bij over Wie is de Mol?. Hij praat je bij over complotten, vreemde acties en zijn laatste theorieën. Hij zet de meest opvallende hints op een rij en heeft elke week een verdachte. Spoiler alert: in deze rubriek wordt de laatste afvaller genoemd.

Aflevering 9: 'het einde in zicht'

Volledig scherm
Art en zijn drie finalisten van WIDM 2017. © NPO

De finale van seizoen 17 was beslist niet de meest sensationele uit de geschiedenis van Wie is de Mol? Met al die flashbacks werden we er zelfs aan herinnerd dat veel opdrachten dit jaar vooral bestonden uit paardjerijden en het op de juiste volgorde leggen van bordjes. Gingen we een keer de lucht in, was het in zo'n suffe luchtballon. Geen abseilen, bungeejumping of kanovaren ditmaal. Gelukkig werd het gebrek aan spektakel gecompenseerd door natuurschoon, het adembenemende decor dat Oregon heet. En door de allerlaatste opdracht die voor zoveel verwarring zorgt dat ik meer twijfel aan de identiteit van De Mol dan ooit.

Want wat moet je hier doen als Mol? Je kan natuurlijk je geconcentreerde concurrenten afleiden zodat ze de tel kwijtraken. Maar iedereen zal hetzelfde hebben gedacht als ik: die moet als eerste die houten puzzel oplossen. Dan weet je namelijk zeker dat het geldbedrag níet wordt verdubbeld. Maar laat die persoon nou net Sanne Wallis de Vries zijn, zo'n beetje de enige van alle kandidaten dit jaar die nooit mijn verdachtenlijstje haalde! En dan reageerde ze ook nog eens eerder opgelucht dan euforisch. 

Krekels

Volledig scherm
Jochem worstelt met zijn touw. © NPO

Toegegeven, Sanne zou een schitterende Mol zijn. Iemand die fanatiek genoeg aan elke opdracht begint, zelfs links en rechts sneren uitdeelt als ze haar zin niet krijgt en geïrriteerd lijkt wanneer iemand roet in het eten gooit. Ze riep het meermaals dit seizoen: 'Jongens, even niet Mollen nu!'

In 'Het einde in zicht' was iedereen en niemand verdacht. Jochem van Gelder las in het Once Upon a Time in the West-achtige Moltown, inclusief tsjirpende krekels en piepende schommelstoelen, de tekst voor alsof hij het al uit zijn hoofd wist. Sanne wist ondanks de afwezigheid van een kompas ineens precies wat oost en west was. Thomas deed weer eens helemaal niets en liet de anderen het vuile werk opknappen. Eenzelfde tafereel zagen we in Shevlin Park. 

Sanne was dubieus in haar wil om te winnen (zou presentator Art Rooijakkers tegen de Mol hebben gezegd dat het bij elkaar geknoopte bedrag van 12.160 euro klopte, ook al was dat niet het geval?). Jochem was (té?) dubieus in het onnodig blijven uitrollen van touw en was tijdens fase 2 steeds de tel kwijt (al verbaast me dat bij hem niets, gemeen hè?).

En Thomas...die deed maar weer wat.Om het alles behalve minder overzichtelijk te maken, switcht iedereen ook nog eens van hoofdverdachte tijdens de laatste test. Het is volgens mij een unicum in Wie is de Mol? Als Jochem de Mol níet is, heeft hij een onvoorstelbaar portie geluk gehad de afgelopen weken. Hij ging op zijn gevoel af en wijst naar Sanne. Zij wijst naar Thomas. Haar onderbouwing: ,,Thomas heb ik altijd als 'bijmol' gehad, daarom zit ik hier nog.'' Thomas wijst op zijn beurt weer naar Jochem. Ik voorspel dat in ieder geval één van hen volgende week flauwvalt tijdens de ontknoping in het Amsterdamse Vondelpark.

Nog één weekje gissen voor de zeepbel weer is doorgeprikt. Ik ben vast niet de enige die zich de dag na de onthulling altijd afvraagt waar we ons 10 weken lang in vredesnaam zo over hebben opgewonden. Maar tot die tijd, laten we er nog even lekker ruzie over maken. Wat zou Donald Trump zeggen tegen iedereen die nog steeds Jochem verdenkt? Total losers!

Verdachte van de week: Ik switch in elk geval níet van Mol en blijf bij de veel te passieve Thomas pokerface Cammaert. Of zoals Art zei: de man die dacht de hoofdrol te spelen in zijn eigen actiefilm, maar eigenlijk in een komedie zit.

Losse observaties: Ik heb het nog niet eens gehad over Diederik Jekel die ik de overwinning zo had gegund. Maar je zag het ook vorige week al in zijn ogen: ik ben de lul!

Laat je niet misleiden door Jochem van Gelders Wikipediapagina waar de Lachen om Homevideo's-presentator al sinds vorige week als Mol wordt aangewezen. Er is elk jaar wel een grapjas die hetzelfde geintje flikt. Trap er (nog) niet in!

De schitterende slotmuziek komt uit de soundtrack van de Netflix-serie The Crown.

Geloof het of niet, maar ik heb komende week een interview met dé Mol dat in de ochtend vóór de ontknoping wordt gepubliceerd in het AD! Je leest het goed. Géén fake nieuws dit mensen!

Volledig scherm
Sanne is de winnaar van de puzzel. © NPO
Volledig scherm
© AD

Net als Gudo zien de bezoekers van AD.nl Thomas als de Mol. 35 procent van de 10.582 mensen die meedeed aan onze poll, koos voor hem. Jochem zit hem op de hielen met 34 procent. 20 procent zit op Sanne en 12 procent ziet in Diederik de Mol.

Gudo helpen met de jacht op de Mol? Mail naar mol@ad.nl

Lees ook de eerdere afleveringen:
Molloten, niet aan je neus friemelen als je liegt
In de ban van een bever
De verzopen Roos
'Dit zat er zo aan te komen...'
Stilte na de Wie is de Mol?-storm
The Hateful Five
In dit seizoen is 1 plus 1 gewoon 2
De vraag is niet wie de Mol ís, maar wie 'de Mol' wint

  1. Lee Towers raakt kijkers in Sterren op Het Doek: ‘Liefdevol naar iéder mens’

    Lee Towers raakt kijkers in Sterren op Het Doek: ‘Liefdevol naar iéder mens’

    De laatste aflevering van Sterren op het Doek liet twitterende kijkers gisteravond diep geroerd achter. Ruim 850.000 mensen zagen een openhartige Lee Towers, die zich volledig openstelde voor presentator Özcan Akyol. Hij vertelde dat hij het gevoel heeft dat hij zijn eigen vader heeft gerehabiliteerd en legde uit waarom hij bij zijn optredens iedereen een hand geeft, van schoonmaakster tot beveiliger. ‘Mooie en wijze woorden van Lee Towers.’

Poll

Welk tv-programma moet de Gouden Televizier-Ring 2019 winnen?

  • Expeditie Robinson (15%)
  • Chateau Meiland (55%)
  • Beste Zangers (31%)
72936 stemmen