Aangeboden door UEFA
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van het AD zijn hier niet bij betrokken.
Het Wembley-stadion in Londen.
Volledig scherm
Het Wembley-stadion in Londen. © UEFA via Getty Images

UEFA eEURO 2020-kwalificatie van start

UEFANaast het reguliere EK-voetbal wordt deze zomer voor het eerst ook een Europees kampioenschap eSports gespeeld. De kwalificatie voor eEURO 2020 gaat vandaag van start met alle 55 aan UEFA aangesloten voetbalbonden. Zestien teams zullen een plek bemachtigen voor het finaletoernooi, dat in juli in Londen plaatsvindt.

De lange weg naar dat finaletoernooi start vandaag met de eEURO 2020 qualifiers. Internationale teams gaan de strijd aan om Europees kampioen te worden op 11 juli, een dag voordat de UEFA EURO 2020-finale plaatsvindt in het Wembley-stadion.

Met 55 deelnemende landen onderscheidt eEURO 2020 zich als de grootste landencompetitie ooit. De teams, verdeeld in tien groepen, spelen tweemaal tegen elkaar, één thuiswedstrijd en één uitwedstrijd. Iedere ontmoeting bestaat uit twee 1-tegen-1-wedstrijden, met de totale uitkomst over twee wedstrijden als eindstand. De kwalificatiewedstrijden worden op alle vier de maandagen in maart gespeeld.

De tien groepswinnaars kwalificeren zich direct voor het finaletoernooi, waar 16 teams aan meedoen. De tien runners-up spelen een play-offtoernooi verspreid over twee wedstrijddagen in mei om de laatste zes finalisten te bepalen.

,,We zijn verheugd om gamers van onze aangesloten bonden de kans te geven hun land op het grote podium te vertegenwoordigen”, zei marketingdirecteur Guy-Laurent Epstein van UEFA Events SA.

Voor meerdere voetbalbonden was het eEURO 2020-selectieproces hun eerste stap in de wereld van eSports. Eldridge O’Niel en Yos Sonneveld vertegenwoordigen Nederland op eEURO 2020. In de groepsfase moeten zij zien af te rekenen met Zweden, Denemarken, San Marino, Malta en Ierland.

Het team dat eEURO 2020 wint, krijgt tickets voor de UEFA EURO 2020-finale en een geldprijs. UEFA zendt een selectie van wedstrijden live uit op haar officiële YouTube-kanaal. De openingswedstrijd tussen Engeland en Servië zal op maandag 9 maart vanaf 17.00 uur live te zien zijn.