Volledig scherm
ROC Midden Nederland aan de Newtonbaan in Nieuwegein. © Google Streetview

Docent verdwijnt met examens 80 leerlingen

UpdateEen docent Nederlands van het ROC Midden Nederland is met de noorderzon vertrokken. De examenresultaten van 80 leerlingen die er de koksopleiding doen, zijn hierdoor niets meer waard.

Zij balen als een stekker, omdat zij het examen nu eind deze maand en begin volgend maand noodgedwongen over moeten doen.

Het ROC Midden Nederland zit met de netelige kwestie aardig in zijn maag. De onderwijsinstelling zegt ‘zoiets nog nooit te hebben meegemaakt’. De Inspectie van het Onderwijs spreekt van een ‘uitzonderlijk’ geval.

Locatie Nieuwegein

De bevoegd docent Nederlands was werkzaam op de locatie Nieuwegein en daar tijdelijk ingehuurd om de examens ‘spreken’ en ‘gesprekken voeren’ af te nemen. De oorspronkelijke docent is langdurig ziek. In Nieuwegein zit de ROC-opleiding Facility, Horeca & Travel College. De meeste studenten volgen hier een opleiding naast hun werk.

Volgens ROC-woordvoerder Aris Willems heeft de school er alles aan gedaan om de leraar op te sporen en hem ertoe te bewegen de verslagen en de rapportages van de afgenomen examens alsnog in te leveren. Een delegatie van de school heeft zelfs bij hem thuis aangebeld, aldus Willems. Tevergeefs.

Quote

We hebben alles gedaan om hem te traceren

Aris Willems, ROC-woordvoerder

,,Wij vinden dit zelf ook heel vervelend, maar we krijgen hem niet te pakken. We hebben alles gedaan om hem te traceren. We hebben hem ook aansprakelijk gesteld voor alle vervolgschade.” Het ROC moet extra kosten maken om het examen voor de 80 gedupeerde leerlingen opnieuw af te kunnen nemen.

Het ROC Midden Nederland (met 24.000 studenten) is als mbo-instelling zelf verantwoordelijk voor de examens. Dat betekent dat ze die zelf opstelt en ook zelf afneemt.

Ongeldig

Quote

Het cijfer moet wel rechtsgeldig zijn

Aris Willems, ROC-woordvoerder

Van de 80 leerlingen had een deel het examen Nederlands gehaald, alleen het bewijs hiervan is spoorloos omdat de betreffende docent dat heeft meegenomen. Er zit dus niets anders op: ze moeten het nogmaals doen. Willems: ,,We zijn hierdoor helaas genoodzaakt het examen ongeldig te verklaren. Dat zijn de regels van de inspectie, daar kunnen wij niets aan doen. Het cijfer moet wel rechtsgeldig zijn.”

Volgens woordvoerder Willems is de betreffende docent door de sollicitatiecommissie beoordeeld. Niets wees er hierbij op dat er iets mis met hem zou zijn. Temeer ook omdat de betreffende docent al een keer eerder bij het ROC was ingevallen. Toen documenteerde hij de afgenomen examens wel goed, meldt Willems.

De Inspectie voor het Onderwijs is van de kwestie op de hoogte, maar laat de afwikkeling ervan over aan het ROC. ,,Wij volgen het wel en laten ons op de hoogte stellen”, zegt woordvoerder Jan-Willem Swane.

De Inspectie houdt alleen toezicht op de kwaliteit van de examens. ,,Wat dat betreft is er voor ons geen aanleiding actie te ondernemen.”

Utrecht